keresés menü

Hasznos tanácsok reflux ellen

Néha mindenkivel megesik, hogy a kelleténél többet eszik, utána pedig ég a gyomra, esetleg csípő érzés jelentkezik a nyelőcsövében. Ha csak ritkán fordul elő, akkor ezzel nincs is különösebb gond, viszont ha a panaszok állandósulnak, akkor ott már refluxbetegség állhat a háttérben, amit nem szabad félvállról venni.

Mi a reflux, és mitől alakul ki?

A reflux fő oka általában az, hogy a gyomrot és a nyelőcsövet összekötő záróizom nem záródik rendesen, így a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe. A lúgos kémhatású nyál egy ideig ugyan semlegesíti a savat, viszont ha az túl nagy mennyiségben szivárog vissza, akkor már nem tud megbirkózni vele, és jelentkezik a kellemetlen, égető érzés. 

Ha pedig emellé rendszeresen társul fájdalmas nyelés, savas szájíz, égő érzés a mellkasban, netán hosszan tartó, száraz köhögés, akkor valószínű, hogy refluxbetegséggel állunk szemben. 

A probléma hátterében általában életmódbeli tényezők (kevés mozgás, egészségtelen étkezés) állnak, illetve várandós nők is gyakran küzdenek refluxos tünetekkel az utolsó trimeszterben. Náluk viszont a szülés után többnyire meg is szűnnek a panaszok. Egyéb esetekben pedig az életmódváltás lesz a kulcs. 

Hogyan kezelhető a reflux?

A reflux kellemetlen velejárói a tudatos életvitellel többnyire hatékonyan csökkenthetőek, illetve akár teljesen meg is szüntethetőek. A kalcium-karbonát egy olyan természetes, hatékony savlekötő, amely megtalálható a Myrobalan KhogA.9 kapszulában is. A készítményben lévő további 8 gyógynövény pedig védi a nyelőcsövet a sav által okozott károsodástól, megnyugtatja a gyomrot, és serkenti az emésztést, hogy minél előbb csökkenjen az étkezés utáni kellemetlen, feszítő érzés. 

Emellett persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy elkerüljük a refluxot kiváltó tényezőket. Vagyis ne fogyasszunk túlságosan fűszeres vagy csípős ételeket, és étkezzünk naponta négy-öt alkalommal, kis adagokban. Kerüljük el a farkaséhséget és az ebből következő túlevést. Soha ne siessünk az evéssel, minden falatot lassan, alaposan rágjunk meg, ugyanis a nyálnak fontos szerepe van az emésztésben. 

A refluxosok többsége az éjszakai órákban szenved a leginkább, ezért lefekvés előtt legalább 3 órával vacsorázzunk valami könnyed, de tápláló ételt. Az ágy fejvégének a megemelése is sokat segít abban, hogy fekvő helyzetben se szivároghasson vissza a gyomorsav. 

Illetve a túlsúly és a mozgásszegény életmód is kedvez a reflux kialakulásának, ezért törekedjünk az aktív, sportos mindennapokra! 

Miért kell komolyan venni a refluxot?

Sajnos sokan elbagatellizálják a panaszokat, a tüneteket gyógyszerekkel elnyomják, de közben a kiváltó okokat nem szüntetik meg. Ez azonban hiba, ugyanis a kezeletlen reflux előbb-utóbb akár nyelőcsődaganathoz is vezethet! A sav pedig állandó gyulladásban tartja a nyálkahártyát, aminek szintén komoly szövődményei lehetnek. Érdemes tehát időben elkezdeni a kezelést.

(Szponzorált tartalom)