keresés menü

Harci járművek másolatok 1:72 méretarányban

A különféle harci járművek igen közkedveltek a modellgyűjtők körében. Az pedig nem véletlen, hogy a terepasztalok hatalmas része háborús jeleneteket örökít meg, kiegészítve számtalan korabeli gépezettel.

A harci járművek világa

A Modellfutárnál kapható harci járművek egyaránt képezik az egyik legsokoldalúbb, legváltozatosabb modellek csoportját a makettgyűjtés terén. Ugyan sokan ebben a témában egyből a tankokra asszociálnak, jóval több járgány tartozik ide.

Habár tény, hogy a tankok köre a legnépesebb, szinte minden létező modellt, amit valaha gyártottak, megtalálhatsz a Modellfutár webáruházában, beleértve a prototípusokat is. Ennek alapján akár az első próbálkozásokig visszamenően korhű gépeket szerezhetsz terepasztalodhoz.

Azonban a tankok melletti számos más harci járművet is érdemes a gyűjteményedbe fogadnod. Legyen szó kétéltű járművekről, gyalogos szállítókról, mobil rakétakilövőkről vagy akár páncélozott mozdonyokról, mindenki talál a számára érdekeset ebben a változatos kategóriában.

Azonban a történelmi kor mellett érdemes még egy tényezőre odafigyelned, ha szeretnéd, hogy gyűjteményed vagy terepasztalod megfelelő összhangban legyen. Ez pedig a méretarány.

Miért fontos a méretarány?

A gondosan tervezett makettek igyekeznek a lehető legpontosabban visszaadni azokat a járműveket, amik alapján készültek. Ezt a pontosságra való törekedést némileg aláaknázza, ha a makett környezetében lévő többi modell jóval nagyobb vagy kisebb hozzá képest, mint amilyen a valóságban lenne.

Ez persze apróbb eltéréseknél nem feltűnő, de a legtöbb méretarány között igen jelentős a különbség. Jelenleg a leggyakoribbak az 1:35 és 1:72 jelölésű modellek, de léteznek 1:16, 1:48, 1:78 de akár 1:144-es makettek is.

Ez a szám azt jelenti, hogy az eredeti géphez képes hányad akkora a másolat. Ha magasabb a második szám, akkor a modell is kisebb. Ebből kifolyólag az 1:35-ös nagyjából kétszer akkora, mint egy egyforma 1:72-es méretaránnyal készült járgány.

Amennyiben kizárólag egyedi modellekre pályázol, a nagyobb replika felkeltheti az érdeklődésedet, de ha gyűjteményre vagy egy pezsgő terepasztalra vágysz inkább, érdemes 1:72 körüli makettekben gondolkodnod.

Ez számos szempontból előny. Egyrészt az egyes készletek olcsóbbak, így könnyebben tudod bővíteni a sereget. Másrészt kisebb a helyigényük is. Ennek köszönhetően a gyűjtemény szélesebb skálát tud lefedni, a terepasztalon pedig sokkal több hely jut érdekes események megörökítésére.

A makettek összeállítása

Méretaránytól függetlenül minden modellt össze is kell szerelni, majd pedig kifesteni, hogy elnyerjék végső formájukat. Ezek a mozdulatok pedig a hobbi legszórakoztatóbb elemei, ami során egyedivé teheted a saját makettjeidet.

Egy komplett szettel leegyszerűsítheted a beszerzési folyamatot, mivel ezek a legalapvetőbb kellékeket tartalmazzák. Azonban ezek tényleg csak a minimumot képviselik, ezért ha komolyak a szándékaid, érdemes szétnézned a termékek között.

(Szponzorált tartalom)