keresés menü

Gyógynövények, a természet csodái

A mai modern orvostudománynak köszönhetően gyakran elfelejtjük, hogy az orvosságok bizony nem mindig készültek laboratóriumban, steril körülmények között. Valaha a betegségeket növények segítségével gyógyították, hiszen a természet patikája is számos csodás kincset rejteget. Lessünk be a gyógynövények titkaiba!

Ősi tudomány

Feltételezések szerint a gyógynövények már az ősemberek figyelmét is felkeltették: elődeink megfigyelték, hogy egyes állatok ösztönösen fogyasztottak bizonyos növényeket, melynek köszönhetően “meggyógyították magukat”. 

Az ókori Egyiptomban már olyannyira ismerték a növényekkel való gyógyítás tudományát, hogy külön gyógynövénykerteket is létrehoztak. A Görög Birodalomban pedig az I. században megszületett egy gyógynövényes könyv, mely részletes leírásokkal, rajzokkal mutatta be az egyes növények jellemzőit és hatásait. 

A könyv ekkoriban orvostudományi lexikonnak számított, és még a középkori orvosokra is nagy hatással volt. 

Hazánkban az első botanikai írás keletkezése a XVI. századra tehető, és Méliusz Juhász Péter nevéhez kapcsolódik. Ezt követte a Magyar Füvészkönyv, ami Fazekas Mihály és Diószegi Sámuel műve. 

De említésre méltó még az osztrák Maria Treben is, aki az 1900-as években a gyógynövényes kezelések és az alternatív gyógyászati módszerek specialistája volt. 

Napjainkban az orvostudomány sajnos már nemigen támaszkodik a természet patikájára, viszont a szépségápolás terén újra egyre népszerűbbek lesznek a gyógynövényes készítmények.

Gyógynövények felhasználása régen és ma

Nagyanyáink korában az emberek még többnyire maguk termesztették vagy gyűjtötték össze a gyógynövényeket. Jól ismerték a megjelenésüket, és pontosan tudták, hogy melyik mire való. Otthon, házilag szárították és dolgozták fel őket különféle formában: készülhetett belőlük kenőcs, tea, főzet, tinktúra.

Ma már az emberek többsége nem ennyire járatos a gyógynövények világában, de szerencsére a kozmetikai ipar számos kiváló gyógynövényes termékkel képviselteti magát a piacon: többek közt ide tartozik a Helia-D Herba termékcsaládja is, ami népszerű gyógynövényekből készült krémekből áll. 


Ismert gyógynövények és kedvező hatásaik

Érdekességként említsünk meg pár népszerű gyógynövényt, és nézzük meg, hogy melyik miben segíthet:

  • Aloe vera: a húsos levelében található gél hatékonyan csillapítja a fájdalmat napégés és kisebb horzsolások, sebek esetén. Hidratál, csökkenti az irritációt, és védi a bőrt a kiszáradástól.
  • Kamilla és körömvirág: fertőtlenít, csökkenti a gyulladást, elősegíti a sebgyógyulást, nyugtat és regenerál.
  • Rozmaring: ízületi gyulladás és reuma ellen hasznos, hatékony fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő.
  • Fekete nadálytő: véraláfutásokra, zúzódásokra, visszérre használható. Segít a regenerációban.
  • Csipkebogyó: magas C-vitamin tartalma miatt antioxidáns hatású, regeneráló hatású.

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥