keresés menü

Gyakori kérdések és válaszok a gondozásmentes kerítésekkel kapcsolatban

Az innováció napjainkban szerencsére az építőipart sem kerüli el, ennek köszönhetően léteznek már olyan modern megoldások is, mint a gondozásmentes kerítések. Erről a típusról már sokan hallottak, viszont a többség fejében még igencsak sok a kérdőjel. Nézzük most meg a leggyakrabban felmerülő kérdéseket!

Mit jelent az, hogy egy kerítés “gondozásmentes”?

Ezt a kifejezést egyáltalán nem kell túlmisztifikálni – a gondozásmentes valóban azt jelenti, amire utal, vagyis hogy a kerítést nem szükséges karbantartani. Akinek fából vagy kovácsoltvasból készült kerítése van, az jól tudja, hogy pár évente teljes felújítást kell rajta végezni: a fát lecsiszolni, a vasat rozsdamentesíteni, majd felületkezelés és újrafestés következik. A jó hír, hogy a gondozásmentes kerítéseknél erre nem kell időt és energiát szánni, hiszen nem korhad, nem fakul, nem repedezik és nem rozsdásodik. 

Miből készül egy ilyen kerítésléc?

Az efféle kerítéselemek alapanyaga többnyire fém, általában acél vagy alumínium. Ezt bevonják egy speciális réteggel, ami ellenáll az időjárás viszontagságainak, és esztétikus megjelenést kölcsönöz. Ha például famintázattal rendeljük a kerítéselemeket, akkor olyan kerítésünk lehet, amely ránézésre a megszólalásig hasonlít az igazi fára, viszont sokkal tartósabb annál. 

Mennyibe kerül a gondozásmentes kerítés?

Az ár több tényezőtől is függ: milyen alapanyagból, hány darab és milyen hosszúságú lécre lesz szükség, illetve egyszínű vagy fahatású festést szeretnénk-e. A kerítéselemek általában többféle szélességben kaphatóak, a következő évek trendjei várhatóan a 3, illetve 5 cm-es lécek lesznek. 

A végleges összeget általában csak a konkrét árajánlat megérkezését követően tudjuk meg, de a Nívó Kerítés oldalán található egy egyszerűen használható kerítéstervező is, így leendő kerítésünk megtervezése és egy kis méricskélés után megközelítőleg kiszámolhatjuk, hogy mennyit kell majd rászánnunk a projektre.

Környezetbarátnak számítanak-e a gondozásmentes kerítéselemek?

Manapság egyre többen keresik a környezettudatos megoldásokat, a modern kerítések pedig ebben is jeleskednek. Hiszen gondoljuk csak végig: a fémelemekhez nem kell fákat kivágni, a karbantartáshoz nincs szükség környezetkárosító festékek rendszeres használatára, és a léceket nem kell pár évente lecserélni, így nem keletkezik annyi hulladék sem. A válasz tehát egy határozott igen, a gondozásmentes kerítések a bolygó számára is kedvezőek. 

Házilag is felszerelhetőek a kerítéselemek?

Ha a lábazat és az oszlopok már készen állnak, akkor semmi akadálya annak, hogy a léceket saját kezűleg is felszereljük. A feladat alapszintű barkácstudással is könnyedén elvégezhető. Az elrendezés pedig tetszőleges lehet: a kerítéslécek lehetnek vízszintesek, függőlegesek, elhelyezkedhetnek hézagosan vagy zártan. A fémelemek ráadásul sokkal könnyebbek, mint a falécek, így egyszerűbb is dolgozni velük. 

(Szponzorált tartalom)