keresés menü

Gyakori kérdések és válaszok a depresszióról

A depresszióról mindenki hallott már, s könnyen előfordulhat, hogy akár magáról, akár közeli barátjáról vagy családtagjáról azt gondolta, hogy lehetséges, hogy éppen depresszióban szenved. Ennek megállapítása ugyanakkor nem könnyű feladat és az sem egyértelmű sokak számára, hogy mit érdemes ilyenkor tenni, kihez érdemes fordulni. 

A depresszióval kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és a rájuk adható válaszokat tekintjük át ebben a cikkben, hogy Ön is könnyebben igazodhasson el a témában. Az Onlinepszichológus.net írásaiban pedig még behatóbban ismerkedhet meg a depresszióhoz kapcsolódó témakörökkel.

Kinek lehet depressziója?

Bárkinek! A depresszió felnőtteknél és gyerekeknél is előfordulhat! Nagyon fontos, hogy észrevegyük ezt az állapotot, mert a kezeletlen betegség sajnos nagyon súlyos következményekkel járhat, akár öngyilkosságba is torkollhat. Amennyiben egy gyermeknél arra gyanakszik, hogy hangulatzavara van (ez gyakran nem lehangoltságban, hanem indulatos viselkedésben nyilvánul meg), forduljon azonnal segítségért, de a felnőtt szeretteinket sem szabad magára hagyni! Egy depresszióban szenvedő ember ugyanis képtelen segíteni önmagán!

Milyen tünetek esetén kell gyanakodni?

Ha bizonytalan a depresszió megállapításában, de gyanakszik, első lépésként az Onlinepszichológus.net oldalán talál pszichológiai tesztet is, amelynek kitöltése segíthet elűzni bizonytalanságát. A depresszió teszt lesz ebben a segítségére.

Depresszió esetén levertség, érdektelenség és motiválatlanság jellemzi a depressziós személyt. Gyakori az alvászavar, a testsúly megváltozása, nyugtalanság és kimerültség. A depressziós beteg nem tud koncentrálni és gyakoriak a halállal kapcsolatos gondolatok is.

Milyen okok állhatnak a depresszió hátterében?

A depresszió kialakulásának hátterében egyes biológiai jellemzők állnak, de az élet veszteségei és traumái is gyakran vezetnek ehhez az állapothoz. Tipikus gondolkodási hibák is azonosíthatóak a betegség hátterében. A társas támasz, a kapcsolatok szerepe ebben a betegségben hatalmas.

Gyógyítható a depresszió?

Léteznek olyan, az ember hangulatát javító technikák, amelyeket mindenki kipróbálhat és pozitív hatást gyakorolnak a lelkiállapotra. A depresszió sok esetben a legsikeresebben pszichoterápiás kezelés és gyógyszeres kezelés kombinációjával gyógyítható. Mindig az egyéni helyzet ismeretében lehet dönteni a szükséges kezelésről és azokról a terápiákról is, amelyek valódi segítséget nyújthatnak. 

Milyen típusai lehetnek a depressziónak?

A depresszió lehet uni és bipoláris, szorongással kevert és szezonális jellegű is. Külön beszélhetünk a gyermekkori depresszió zavarról és szintén különálló kategória a szülés utáni depresszió is. 

Összefügghet a depresszió más betegségekkel is?

A válasz: igen. A különböző függőségek, mind a munkafüggők és az alkoholisták körében gyakoribb a depresszió. Az összefüggés iránya ugyanakkor nem mindig egyértelmű, gyakran alakul a depresszióból másodlagos alkoholizmus. Ehhez hasonlóan a depresszió talaján alakulhat ki a fájdalomszindróma és más egyéb pszichés, illetve pszichoszomatikus betegségek is.

(Szponzorált tartalom)