keresés menü

Gravírozás a gyakorlatban – avagy hogyan készülnek az egyedi ajándékok?

A gravírozott termékek napjainkban is igen népszerűek. Minden alkalomra megtaláljuk az ideális darabot, és mégcsak bele sem gondolunk, hogy mennyi munka van mögötte. Az biztos, hogy a gravírozásnak is megvan a maga technikája, és most egy picit te is beleshetsz a kulisszák mögé.

Tarts velem most egy rövid cikk erejéig és tudd meg, mi fán terem a gravírozás művészete!

A gravírozás technológiája

Az egyszerű gépi gravírozás során egy 2-3 dimenzióban mozgó gravírfej dolgozik a marógépen, ellenben a kézi gravírozás alatt egy magas képzőművészeti adottságokkal rendelkező személy végzi el a munkát. Ez utóbbi esetben egy konkrét tárgy felületén ejtünk metszéseket.

A lézergravírozás tudománya

A lézergravírozás kategóriáján belül már többféle módszert is megkülönböztethetünk. Van például fiber lézer, CO lézer, hybrid lézer, jag lézer és még sorolhatnánk. 

A fa, üveg, illetve kétrétegű műanyag tárgyakat CO lézergép segítségével gravírozzák. Tulajdonképpen ilyenkor egy lézercső sugároz kis szórású lézerfényt, amely felmelegíti az érintett felületet. Ez a lézerfény 1-3 mm átmérőjű kör alakban indul útjára, és azt tükrök segítségével irányítják a gravírozófejhez, ahol irányt vált és lefelé fog mutatni. 

A gravírozófej felé jövő fény egy lencsére csapódik, amelynek fókuszpontja a fej feletti területen található. Erre a pontra kell esnie a gravírozandó termék felületének. Összetalálkozik a tárgy felületével, de csupán egy tűhegynyi ponton. Mi történik ekkor? Óriási energia szabadul fel, amely szabályosan megégeti a felületet, de ez egyetlen pillanat alatt történik meg. 

Ezzel a technikával sokféle ajándéktárgy elkészíthető. A GravírKirály üvegajándékai között például találkozhatsz ilyen módszerrel készült korsókkal, kulacsokkal, pálinkás üvegekkel és egyéb érdekes üvegtárgyakkal is.

Hogyan szabályozhatjuk a gravírozási folyamatot?

Gondoltad volna, hogy ekkora hatást ér el a lézer mindössze egy tűhegynyi ponton? Az üveg például egyszerűen kirobban. A sok-sok apró pontból pedig megszületik a “kerek egész”, maga az ábra, a grafika. A lézerfej egyébként egy síkágyon mozog, és nem áll le addig, amíg el nem készül az ajándéktárgy. 

A lézersugár erősségét lehet módosítani, ha erősebb, akkor sötétebb és mélyebb lesz a grafika vagy fotó. A sebesség csökkentése során a lézer sokáig ér egy pontot és egyre mélyebbre hatol a felületen. Ezt a módszert használják akkor, amikor egy táblából akarnak kivágni egy külön gravírozott részt. A lézer át is tudja vágni az alatta lévő anyagokat. Ezzel a lézervágással egyébként kör, csillag és más forma is jól kiemelhető. 

A gravírozás alatt keletkező füstöt általában ventilátor segítségével vezetik ki. A fémek speciális megmunkálásához pedig pasztát is használnak, ez segít abban, hogy a CO lézer nyomot hagyjon a felületen A paszta a nagy hő hatására beleég a fém felületébe, elszínezi azt, így jelenik meg a felirat vagy fotó.
(Szponzorált tartalom)