keresés menü

Fürdőszoba takarítása hatékonyan

Manapság már számos márka gyárt különböző vegyszereket, amivel megkönnyíthetjük a fürdőszoba takarítását. Ez azonban hatalmas környezeti terhelést ró a Földre, ami napjainkban egyre nagyobb problémát jelent.

Van azonban pár olyan megoldás, amivel még az ökológiában sem teszünk kárt. Cikkünkben bővebben kifejtjük, hogyan tarthatod tisztán a helyiséget ökoszerekkel. 

Fürdőszoba-takarítás környezetkímélően

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mi értelme házilag készíteni különböző szereket, amikor a boltokba betérve hatalmas választékból szerezhetünk be vegyi anyagokat. Ezek mindegyike rendkívül hatékony, néha még a festéket is leszedi az adott területről. Nem véletlenül van így, hiszen tele van mindennel, ami nemcsak ránk van rossz hatással, hanem a környezetre is. A fürdőszoba-takarítás során tehát nem árt inkább ökomegoldásokban gondolkodni, amivel még az unokáinknak is megóvhatjuk a Földet. 

Szerencsére manapság egyre többen fektetnek hangsúlyt a környezettudatosságra. Aki visszaszorítaná az óriási terhelést, amit a borzalmas mennyiségű vegyszerek használata okoz, annak nem árt utánajárni régebbi módszereknek. Ha belegondolunk, nagyanyáinknak sem állt rendelkezésére millió és egy WC-tisztító, fertőtlenítő és vízkőoldó. Nem is beszélve a hatalmas mennyiségű műanyag felhasználásáról, amit ezeknek az előállításához alkalmaznak. Ebben az esetben nemcsak a gyártás során keletkezik felesleg, hiszen a csomagolást házilag sem tudjuk megfelelően felhasználni, így mehetnek is a szemetesbe. 

Milyen ökoszerek léteznek?

Azt még meg sem említettük, hogy a legtöbb esetben pénzügyileg is jó megoldás környezettudatos fürdőszoba-takarításban gondolkodni. Tehát nemcsak az egészségre lehet jó hatással, hanem a pénztárcánkban is több marad, ha természetes szereket használunk. Ez lehet mosószóda, mosószappan vagy éppen nátrium-perkarbonát, ami egyfajta fertőtlenítő. A Mozaikkerámia tisztítószerek tárházával várja az érdeklődőket, így akár innen is beszerezhetőek a különböző kiszerelések. 

A mosószóda használata

A keverék készítéséhez 4-5 evőkanál szappanreszelékre, 2-3 liter forró vízre és 2,5 deciliter mosószódára lesz szükség. Ezeket hagyjuk feloldódni egy vödörben, viszont fontos, hogy mindeközben szellőztessünk, hogy a keletkezett szén-monoxid távozni tudjon a helyiségből. A masszát forraljuk fel, majd hagyjuk, hadd hűljön ki. Ezt követően pedig egy habverővel keverjük el, hogy ne maradjanak benne darabok, aztán már mehet is jól zárható üvegbe. A mosógél remekül alkalmazható tisztítószernek, mosópornak, kézmosónak, mosogatószernek, de hatásos lehet felmosás során is. 

A mosószóda amúgy remek súroló is, így akár a szaniterek megtisztítására is használhatjuk. Amennyiben pedig puha ruhákra vágyunk, adjunk hozzá a mosóporhoz egy kis mosószódát 40-50%-os arányban, így még a fakulást is lecsökkenthetjük. 

Fontos azonban, hogy a mosószóda porát minden esetben csomagoljuk el zacskóba vagy valamilyen légmentesen záródó dobozba. Mivel szereti magába szívni a nedvességet, így szinte pillanatok alatt meg tud keményedni, úgy pedig szinte használhatatlanná válik.

(Szponzorált tartalom)