keresés menü

Foltvarrás kezdőknek

A foltvarrás (amit angolul patchworknek neveznek) egy igazán különleges varrástechnika, amely sokakat elvarázsol. Ha te is köztük vagy, talán ideje önállóan is megpróbálkoznod a foltvarrással. Az alábbiakban bemutatjuk, milyen eszközökre lesz szükséged hozzá!

Alapfelszerelés foltvarráshoz

Foltvarrással szinte bármit el lehet készíteni, de a legnépszerűbb patchwork termékek a különböző takarók, táskák, terítők. Ha szeretnél belevágni, szükséged lesz egy olyan varrógépre, amellyel tudsz egyenesen varrni. Természetesen kézzel is varrhatsz, sőt, vannak olyan részek, amelyeket csak kézzel lehet elkészíteni, de varrógéppel azért minden sokkal gyorsabb.

A gép mellett kell géptű, cérna, és nem árt egy orsó sem. Ezeket mind-mind beszerezheted a Butika.hu patchwork varrás kiegészítő termékei között. Az általános pamut vagy poliészter cérna teljesen jó foltvarráshoz is, tűből megfelelő az univerzális típus, de hasznos egy-egy patchwork vagy top stich tű is. Varráshoz a legjobb pamutvásznat használni. 

Természetesen szükség lesz egy szabóollóra, valamint egy cérnavágó ollóra és papírvágó ollóra is. Jól jön valamilyen jelölő és egy mérőszalag is. Ha mintákat szeretnél rajzolni, egyszerűen alkalmazz egy grafitceruzát és egy papírt. Sok-sok gombostűre és egy mágneses tűtartóra szintén szükséged lesz, így nem fognak majd elkallódni a tűid. 

Egyéb kellékek, amelyekre szükséged lehet

A foltokat a legpontosabban egy körkés segítségével, egy vágólapon tudod kivágni. Ehhez jól jön egy patchwork vonalzó is. Ha lehet, mindenből a nagyobb méretű termékeket szerezd be, ezeket ugyanis sokkal jobban ki tudod majd használni. 

A szendvicseléshez – vagyis 3 különböző réteg összeragasztásához – meg kell venned egy ragasztó sprayt is, amely ideiglenes rögzítésre alkalmas. Férceléshez és kézi tűzéshez már kézi varrótű szükséges, nem lesz megfelelő a gépi. Így ezekből is vásárolj néhány darabot már a kezdeti időkben. 

Bár vasaló szinte minden háztartásban fellelhető, nem mehetünk el amellett, hogy foltvarráshoz ezt is kell majd használni. Ezért nem árt, ha rendelkezel egy megbízható készülékkel. A vasalóhoz pedig egy vasalódeszka vagy vasalóalátét is elengedhetetlen. A patchwork munkák nagy részét a vasalás teszi ki, vagyis számíts arra, hogy legalább annyit fogsz vasalni, mint varrni. 

Azonnali siker foltvarrással

Az említett eszközök mellett léteznek még továbbiak is, de ahhoz, hogy belekezdj a foltvarrásba, ennyi kellék bőven elég lesz. Ha sikerült mindenre szert tenni, vágj is bele a munkába! Kezdj mondjuk egy poháralátéttel. Ezt könnyű elkészíteni, mégis rendkívül mutatós. Ha belejöttél a pachworkbe, hamar beleszeretsz majd, és le sem tudsz majd állni, folyton újabb és újabb dolgokat fogsz készíteni. Készen állsz a kalandra? Szerezd be a legalapvetőbb kellékeket mielőbb!

(Szponzorált tartalom)