keresés menü

Fogtömés utáni tudnivalók – hasznos összefoglaló

A legtöbben halogatják a fogorvosi kezeléseket, különösen a rémmesék és a tévhitek miatt. Pedig az igazság az, hogy minél előbb túlleszünk a beavatkozáson, annál nagyobb a megkönnyebbülés, ráadásul, ha mégis tömésre kerülne a sor, az fájdalommentesen megoldható az érzéstelenítésnek hála.

Mire ügyeljünk a tömés utáni időszakban?

A fogtömés senkinek sem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé, de ez általában igaz a legtöbb fogászati beavatkozásra. Pedig jobban belegondolva, csak a kezelés körüli indokolatlan félelemérzetről van szó, hiszen valójában ez egy rutineljárás, ami nem jár fájdalommal. Legalábbis a Budapest Dental fogorvosai például mindent megtesznek ennek érdekében.

Nézzük meg, hogy mire lehet számítani a sikeres procedúra után!

Amint kilépünk a fogászatról, már rohanunk is tovább a dolgunkra, az egyetlen, amire figyelmesek lehetünk, hogy a megszokott mosoly esetleg csak félig sikerül, talán még a beszéd is nehezített, de mindez természetes.

A zsibbadás alább fog hagyni, amint kimegy az érzéstelenítő hatása. Ez viszont nem olyan, mint amikor a gyógyszer váratlanul elvágja a fejfájást, inkább fokozatosan történik. Apránként nyerjük vissza a kontrollt szájkörüli izmaink felett.

Persze a legtöbbször ilyenkor kísért meg minket egy finom illat, mire rájövünk, hogy enni még egy ideig tán nem is szabad. Ez a tömés típusától függ, de általában nem a megszilárdulása miatt kell tartózkodnunk a rágástól, hanem az érzéstelenítés utóhatásai miatt.

Egy félig még bénult arccal sokkal nagyobb eséllyel harapjuk meg a nyelvünket, ajkunkat, orcánk belső felét. Sőt akár félre is nyelhetünk, ami valóban nem játék. Tanácsosabb kivárni a kötelező időt, hogy aztán biztonságosan nekiveselkedhessünk kedvenc fogásunknak.

A fényre kötő esztétikus fogtömés gyorsan megszilárdul, de mindenképpen várjuk meg a zsibbadás elmúlását! Félig zsibbadtan még furcsán harapunk, ilyenkor ezt felesleges próbálgatni.

Az indirekt fogtömés szintén pillanatokon belül megszilárdul, azonban, ha volt érzéstelenítés, a zsibbadás elmúltáig fontos várakozni. Kivételt képez az arany inlay az eltérő ragasztóanyag miatt, amely esetében 2-3 órán keresztül szükséges tartózkodni a rágástól.

Mikor konzultáljunk fogorvosunkkal?

Amennyiben úgy érezzük, hogy magas a fogtömés, netán érzékeny a fog egy-egy rágómozdulatnál, érdemes kikérni a szakember véleményét. Lehetséges, hogy egy kis igazítás is indokolttá válik a fogtömés felszínén.

Gyakori bizonytalanság a fogmosás kérdése. A szokásos esti órákban éppúgy elvégezhetjük az alapos fogtisztítást, mint a kezelés előtt. Persze azt vegyük figyelembe, hogy egy tömött fog azért nem ugyanolyan, mint egy teljesen ép, legyünk óvatosak, használjunk fogköztisztító kefét, fogselymet is a még tökéletesebb fogápolás érdekében.

Mikor kell ellenőrzésre menni?

Ha semmiféle panaszt nem tapasztalunk, akkor elegendő az ajánlott fél-, illetve egyéves kontrollt beiktatni. Azonban napok múlva is fennálló érzékenység, fájdalom esetén célszerű mielőbb felkeresni orvosunkat.

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥