keresés menü

Finommotorikát fejlesztő játékok a puzzle-től a jengáig

Az óvodáskor egyik legfontosabb feladata a finommotorika fejlesztése. Erről már mindenki hallott: a kéz izmainak erősítéséről van szó, hogy a gyerkőc minél ügyesebben bánjon majd a tollal, ceruzával az iskolában. Jó hír: ezt játékosan is lehet fejleszteni!

A finommotorika fejlesztése játékosan

A mozgás fejlődésén belül a finommotorikus készségek fejlődésére óvodáskorban kerül nagy hangsúly. Ekkor a gyermekek már ügyesen járnak, ugrálnak, szaladgálnak, de a kezeik még kissé ügyetlenek. A színezés és a gyurmázás mellett azonban számos más játéklehetőség is a rendelkezésre áll, hogy a finommozgást fejlesszük.

Most a népszerű Compaya társasjátékbolt által kínált játékok közül válogattunk össze egy csokorra valót, ezeket a kisgyermekes családok figyelmébe ajánljuk. Itt külön kategóriaként jelennek meg a finommozgást fejlesztő játékok, vannak köztük társasok, igazi partijátékok is, de kirakókat és ügyességi játékokat is találunk köztük.

A legtöbb játék akkor jó, ha legalább kétszemélyes, így a versenyzés izgalma is hajtja a gyermekeket a feladat végrehajtása közben. A játékos tevékenység során észrevétlenül fejlődhet a kézügyesség, erre jók például az egyensúlyozó játékok, de akár a gombfoci is.

A puzzle előnyei

A kirakójátékok kétségkívül a legnépszerűbbek közé tartoznak: már egészen kicsi kortól kezdve lehet velük játszani, és később, felnőttként is szívesen rakosgatjuk az apró darabokat, hogy összeálljon a kép.

Az 1-2 évesek a nagy méretű kirakókkal is próbálkozhatnak, a Smart Max mágneses építőjátékai pont nekik valók.

A 3-5 éveseknek a hagyományos puzzle a jó, az életkor előrehaladtával egyre nagyobb darabszámú kirakót érdemes nekik választani. A kislányok nagyon szeretik a mesefigurás változatokat, míg a fiúk az állatos, járműves puzzle-t rakják ki szívesen.

Különleges kirakó a Compaya kínálatában a Happy Cube, mely valójában habszivacs darabokból összeállítható kocka. A nehézségi szint korosztály szerint nő: nem egyszerű feladat létrehozni a kockát az oldalelemek beillesztésével, végül egy konstrukciót összeállítani. A finommotorikán kívül a logikát és a térlátást is fejleszti ez a játék.

Partijátékok az egész családnak

Nincs is nagyobb öröm annál, mint mikor az egész család összegyűl, hogy társasozzon. Bár ilyen esetben a legkevésbé sem a finommozgások fejlesztésére gondolunk, a játék közben észrevétlenül erre is sor kerülhet. Kezdetben hagyjuk is nyerni a kisebbeket, hogy legyen sikerélményük. Ők még gyakran kiejtik a kártyát a kezükből, vagy sután dobnak a dobókockával. Fogadjuk el!

Máskor viszont ők vannak előnyben: a Rókavadászat nevű társasjátékban könnyedén legyőzhetnek minket, mivel itt egy kulcs segítségével a rókalyuk ajtajait kell nyitogatni, miközben a tyúktolvajt keressük. Vajon kinek sikerül jobban?

Végezetül pedig a népszerű jengát említenénk meg: ez az a fejlesztőjáték ahol az izgalom a tetőfokára hág: elég egy rossz mozdulat, s kezdhetjük elölről a toronyépítést. 

(Szponzorált tartalom)