keresés menü

Espresso Italiano, avagy az igazi olasz espresso minőség

Egy valódi Espresso Italiano elfogyasztása során az ízérzet valami hihetetlenül bársonyos, kellemes és tekintélyes. Nem minden olasz espresso ilyen, így a minősített kávézókat, kávébárokat érdemes választani, ha az igazit keressük!

Az olasz espresso, mint eredeti és minőségi kávé

Bár valószínűleg kevesen gondolnák, de az olaszoknál is különbség van kávé és kávé között, így az Espresso Italiano minősítést erősen ajánlott keresni, ha Olaszországban járva egy igazi, eredeti és minőségi kávé elfogyasztása a célunk. 

Ezt a minősítést az Olasz Nemzeti Espresso Intézet hozta létre, mivel a világban rengeteg helyen az olasz espresso népszerűségét kihasználva teljesen más technológiával készült és gyengébb minőségű kávét kaphatunk ezen a néven, ami a fogyasztók megtévesztését eredményezi. 

Az igazi Espresso Italiano élménye 

Az Espresso Italiano minősítés 1999. szeptember 24. óta minősítési rendszerként működik. Neves olasz kutatóintézetek egy éven keresztül több ezer fogyasztói tesztet és laboratóriumi vizsgálatot végeztek el, melyek eredményeképpen meghatározták az igazi olasz espresso karakterét, a kávékeverékkel szemben elvárt kritériumokat és a termékkészítés során betartandó eljárásokat. 

A minősítési rendszert kifejezetten vendéglátóhelyeken felszolgált kávé minőségbiztosítására dolgozták ki, és a minősítést így olyan kávézók, kávébárok szerezhetik meg, akik a felállított hármas kritériumrendszernek maradéktalanul eleget tesznek. 

Az Espresso Italiano minősítéssel ellátott helyeken tehát csak az EI logóval ellátott kávékeveréket használhatják, hasonló bizonyítvánnyal ellátott kávégépekkel dolgozhatnak, és az INEI által kibocsátott engedéllyel, képzett barista készítheti el a kávét. 

Nem egy kávégép márka részt vett ebben a programban, és ha valóban minőségi kávét szeretnénk, akkor a Kávégép Bolt termékkínálatában kapható kávégépek között feltétlen érdemes tájékozódni választás előtt. 

Az Espresso Italiano sztenderdjének alapjai

A minősítés három feltételének egyike a kávékeverék, amit kizárólag hibátlan minőségű alapanyagokból állíthatnak elő. EI minőséget ugyanis csak különböző kávéfajták keverékéből lehet készíteni. 

Az elkészítés során az EI sztenderd meghatározza többek között a felhasznált kávéőrlemény mennyiségét, a kifolyó és az elkészült kávé hőfokát, a víznyomást és a kávé lefolyási idejét, a viszkozitást és a teljes zsírtartalmat, no és persze a koffein mennyiségét. Sőt, meghatározott a “csésze espresso” mennyisége krémmel együtt. 

A harmadik minősítési pont pedig a kávé karakterisztikája; a színe, amely mogyoróbarnától sötétbarnáig változhat világosabb árnyalatokkal, sűrűségét tekintve a krém egységes, buborékmentes, illetve intenzív illatok jellemzik, ahogy a virágos, gyümölcsös, csokoládés jegyeket érezzük kortyolgatás közben és után egy rövid ideig. 

(Szponzorált tartalom)