keresés menü

Érdekességek a tisztatérben használatos ajtókról

Tisztatérben nem szokványos, hanem speciális kialakítású ajtók kerülnek felszerelésre az egyes helyiségek között. A hazai piacon a record is gyárt ilyen nyílászárókat, méghozzá a CLEAN-sorozat formájában.

Ezek között vannak K1 egyoldalas ajtók, valamint K2 kétoldalú tolóajtók is. Az ajtók kombinálhatók mind az ajtólap anyagválasztékát illetően, mind a felületében, a keret kialakításának tekintetében és a tömítőrendszer szemszögéből egyaránt.

Hogyan működnek ezek az ajtók?

A tisztaterekben követelmény lehet, hogy hermetikusan záródó ajtók legyenek felszerelve. Ezek a tetejüknél futósínen képesek gördülni, alul pedig háromlapos, a padlón rögzítésre kerülő úgynevezett bütyök tereli. Ezeket a bütyköket forgathatóvá alakítják ki a szakemberek annak érdekében, hogy minimalizálják a nyitással, csukással járó zajt, és csökkentsék a súrlódást is.

A hermetikus zárás úgy történik meg, hogy a zárást megelőző pozícióban az ajtó több milliméterrel ereszkedik a futósínen lefelé, a fal irányába. Ennek következtében az ajtót körülvevő szigetelés a tömítőfelületnek nyomódik, így alakul ki a tökéletes zárás.

A record kínálatában létezik egy alapmodell, de ezt módosítva számos speciális célnak megfeleltethető ajtó hozható létre. Kínálnak elektromos, röntgen- és gammasugárzás ellen védő ajtókat is. Ezek esetében a keretbe, az ajtót határoló profilok belső oldalára és értelemszerűen az ajtólap teljes területére is helyeznek egy ólombetétet. E sugárvédelemre szolgáló nyílászárók választhatók fél centiméter eltérésű ólomegyenértékkel vagy akár kétoldalú tolóajtó formájában is.

Milyen célt szolgálhatnak ezek az ajtók?

A vevői igények az alkalmazási területtől függően nagymértékben eltérőek lehetnek. Az az igény gyakran merül fel, hogy hermetikusan záródjon az ajtó, mint az már fent kifejtésre került. Tisztaterek esetén többször nevezik légtömör ajtónak is, a hermetikus záródási tulajdonságának köszönhetően. Ezenfelül, főleg manapság egyre többször hangzik el a higiéniabarát felület iránti vágy a megrendelők részéről, mely szintén szerepel a record ajtai esetében választható tulajdonságként.

Az ajtók kérhetők továbbá hangszigetelő ajtólapokkal, vagy akár különböző ólomegyenértékű sugárvédelmi betétekkel is. Amennyiben az adott nyilászáró nedves, vizes térben kerül alkalmazásra, úgy érdemes vízálló anyagból kérni azt, hiszen ez is opcionális tulajdonság. A maximális biztonságra törekvők számára a füst- és tűzvédelmi funkciók ellátására szolgáló ajtók nyújthatnak megnyugvást.

További opciók

Az ajtók akár megfigyelőablakokkal is felszerelhetők, melyek méretben és kialakításban is eltérőek lehetnek az igények függvényében. A nyílászárók felszerelhetők mechanikus vagy akár elektromos zárral is, továbbá számos különböző kivitelű emelőkar fogantyúkkal is kérhetők.

(Szponzorált tartalom)