keresés menü

Egyre olcsóbbak a személyi hitelek

A lakáshitelkamatok csökkenése mellett érezhetően kedvezőbbek lettek a személyi hitelek is. A tavaly őszi adatokkal összevetve több, mint egy százalékponttal csökkent a legkedvezőbb ajánlatok kamata. Persze felmerül a kérdés, hogy mennyit lehet ezzel spórolni.

A Bankmonitor személyi kölcsön terén is komoly segítséget tud adni a rengeteg szakértő cikk, hasznos leírás, naprakész hír és természetesen a hitelkalkulátorok segítségével. Pénzügyek terén az alapos tájékozódás különösen fontos, ugyanis a családi kassza helyzete múlhat rajta.

Az önkéntes kamatplafon hatása

Lakáshitelek esetében helyesebb az önkéntes kamatplafont inkább önkéntes THM plafonnak nevezni. Mióta bevezetésre került, azóta rengeteg információ látott napvilágot a lakáshitelek kamatcsökkenéséről, valamint arról is sokat hallani, hogy ez kik számára igazán előnyös. Azok a pénzintézetek, amelyek csatlakoztak a kezdeményezéshez, nem ajánlhatnak olyan lakáskölcsönt, melynek THM értéke nagyobb, mint 7,30 százalék.

Arról viszont könnyen elfeledkezünk, hogy elsősorban a pénzpiaci hozamok mérséklődése, illetve a gazdasági környezet javulása által valósulhatott meg a kamatplafon sikere. Ezek a tényezők azokra a hiteltípusokra is kifejtették előnyös hatásukat, melyekre alapvetően a THM plafon nem terjed ki.

A személyi kölcsön terén tapasztalható változás

A személyi hitelek esetében szintén komoly csökkenés tapasztalható a kamatok terén. Egy egyszerű példán keresztül szemléltetve még szembetűnőbb a változás. Tegyük fel, hogy hitelre van szükségünk, 5 millió forint értékben, méghozzá ingatlanfedezet nélkül, 7 éves futamidőre. Fontos még, hogy min. 600 ezer forintos havi nettó jövedelemmel rendelkezzünk. A kérdés, hogy 2023. októberében milyen feltételek mentén juthattunk hozzá a kölcsönhöz, és jelenleg milyen ajánlatok állnak rendelkezésre.

Tavaly októberben a legkedvezőbb személyi hitelajánlat 13,35 százalékos kamattal és 14,41 százalék THM-mel rendelkezett. A teljes visszafizetendő összeg 7 763 382 forint volt, az induló törlesztőrészlet pedig 92 422 forint.

Ha a jelent nézzük, egy ilyen kölcsönhöz 11,75 százalékos kamat és 12,59 százalékos THM mellett juthatunk hozzá. A teljes visszafizetendő összeg 7 394 648 forint, a havi törlesztőrészlet pedig 88 032 forint. Jól látható, hogy a kivárással a teljes futamidő alatt 369 ezer forintot takaríthattunk meg.

Széles körben kedvezőbbé váló hitelek

Nem csupán az eleve olcsó ajánlatok lettek még kedvezőbbek, amit jól bizonyít, hogy a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátorában szereplő mind a nyolc ajánlat árában érdemi csökkenés figyelhető meg. A teljes visszafizetendő összeg átlagosan 285 ezer forinttal, a kamat pedig 1,22 százalékponttal mérséklődött fél éves időtáv alatt. Az igazán nagy szó, hogy mindez kamatplafon nélkül történt, ami azt jelenti, hogy a gazdasági helyzet önmagában, külön intézkedések nélkül fejtette ki a hatását.

(Szponzorált tartalom)