keresés menü

Egyedi vagy szabvány ablakméret a helyes választás?

Az ablakméretek értelmezése nem egy egyszerű feladat, pláne, ha először cserélünk nyílászárókat vagy építtetünk be újakat. Fontos, hogy a kiválasztás és tervezés során az anyag mellett a méretet is figyelembe vegyük. Találkozhatunk egyedi és szabványméretű nyílászárókkal is.

A legtöbb esetben a szabvány lesz az ideális választás

Nem hiába léteznek szabványok az ingatlanok megtervezése, kialakítása során. Ha ablakokról beszélünk, akkor ezzel sokkal egyszerűbb dolgunk van. Az RS Ablak szolgáltatása nagy segítséget tud jelenteni az elinduláshoz, hogy minél könnyebb dolgunk legyen a projekt során. Többféle szabványmérettel találkozhatunk. Ezeknek az előnye, hogy sokkal könnyebb és gyorsabb a kivitelezés. Egyszárnyú ablakok esetén a legelterjedtebb méretek a 150×150 cm, 120×150 cm, 120×120 cm, 90×120 cm és a 60×60 cm.

Ha kétszárnyú változatot akarunk, akkor a 240×150 cm, 210×150 cm, 180×150 cm, 150×150 cm, 120×150 cm és a 120×120 cm méretezésekkel fogunk találkozni. Hogy ezeket el tudjuk helyezni a gyakorlatban: 90×120 cm méret alatti ablakokat általában kisebb helyiségekben szokás használni, mint amilyen a fürdőszoba vagy a WC. 90×150 cm felettiek pedig mehetnek a dolgozószobába, nappaliba, ahol az időnk nagyobb részét fogjuk tölteni.

Ha szabványméretű ablakot szeretnénk és megelégszünk a formák, színek tekintetében leggyakrabban használt változatokkal, akkor akár készletről, kedvező áron is tudunk vásárolni. Természetesen ez még nem azt jelenti, hogy az egész művelet gyerekjáték lesz, mivel egy felújítás, építkezés során is kiemelten fontos a pontos mérés. Elég pár milliméterrel elszámolni magunkat és búcsút inthetünk a szabványméretű ablakok legnagyobb előnyének: az egyszerűségnek.

Egyedi ablakméretet is választhatunk

Természetesen nem azt mondjuk, hogy csak a szabványablak lehet az ideális megoldás. Fontos kiemelni, hogy az egyedi nyílászárók nem minden esetben számítanak drágábbnak, mint a “hagyományosak”. A műanyag ablakok költsége általában a mérettől függ, nem pedig attól, hogy mennyire egyediek. A végső árat befolyásolják a minőség és a kért extra funkciók is. Utóbbiak közé tartozik például a betörésvédelem, a többrétegű üveg és a magasabb fokú hang- és hőszigetelés.

A tervezési folyamatot nem szabad elkapkodni

Ne feledkezzünk meg arról, hogy egy hosszú távú döntést tervezünk meghozni. A nyílászárókat nem szokás évente cserélni. Egy jól megtervezett és kiválasztott műanyag ablak évtizedeken keresztül képes lesz ellátni a feladatát. Mindenképpen vonjunk be egy szakértőt a teljes folyamatba. Építkezés esetén mindig kell tervnek készülnie, de fontos, hogy egy felújításnál is szükség lesz rá.

Ezzel elkerülhetjük azokat a helyzeteket, amikor a hibásan mért ablak vagy a típus miatt további költségeket kell ráfordítani a teljes projektre. A műanyag nyílászárókat ma már teljesen személyre szabhatjuk.

(Szponzorált tartalom)