keresés menü

Egy energiamonitoring rendszer kiépítése létfontosságú lehet

Egyre több cég épít ki energiamonitoring rendszert, ami érthető, tekintettel az egyre égetőbb energiabiztonsági és környezetvédelmi feladatokra. Napjainkban immár létfontosságúvá kezd válni ez a terület. Ezzel a cikkünkkel segítünk azoknak, akik eddig még nem ásták bele magukat a témába, mégis szeretnének egy kis betekintést kapni, miért került mindez ennyire szem elé.

Energiamonitoring rendszer kiépítése – kell egy jó szakember

A cégvezetőknek világszerte komoly válságokat kellett átélniük az utóbbi években. Mindez megmutatta, mennyire törékeny a gazdaságunk! 2020 elején gyakorlatilag a semmiből robbant be a koronavírus-világjárvány, mely pillanatok alatt kényszerített cégeket átmeneti vagy végleges leállásra. Sok vállalkozás ekkor vagy az ezt követő energiaválságban ment csődbe.

Az energiafüggőség ellen tenniük kell a cégeknek! Ha például az EnergyHub segítségével készítünk energiamonitoring rendszert magunknak, akkor máris sokkal válságállóbbá válik a vállalkozásunk. Így sokkal stabilabbak lehetünk, kevesebb lesz a külső (általunk nem befolyásolható) tényező, amely negatívan érinthetné a céges működésünket.

Ehhez viszont mindenképp szakértőkhöz kell fordulnunk. Olyanokhoz, akik megfelelő tapasztalattal rendelkeznek. Ha figyelembe vesszük az utóbbi időszak drasztikus energiaár-emelkedését, akkor biztossá válik, mennyire fontos területről van szó.

Az energetikai audit legyen az első lépés

Minden alapja a tervezés. Igaz ez természetesen az energetikai beruházások terén is. Épp ezért szükséges szakemberek segítségét igénybe véve belevágni. Mielőtt bármibe is belekezdenénk, a legjobb, amit tehetünk, az egy energetikai audit igénylése például a fent már említett EnergyHub cégcsoporttól.

Így fel lehet mérni a vállalkozásunk aktuális állapotát, beazonosíthatóvá válnak a fejlesztendő területek. A vizsgálatot egy személyre szabott tanácsadás követi. Ekkor megtudhatjuk a feltárt információkra épülő megoldási javaslatokat is, kész cselekvési tervvel. Ha megfogadjuk az ott elhangzottakat, egyenes lesz az utunk az energiahatékony működéshez.

Egy ilyen audit arra is jó, hogy megtudjuk, milyen pénzügyi és műszaki támogatásban részesülhetünk. Ráadásul segítenek a TAO és EKR kedvezmények igénybevételében is.

Alakítsunk ki egy kiváló energiamonitoring rendszert

A megfelelő rendszert egy kész cselekvési terv birtokában sokkal könnyebb kialakítani. A tapasztalatok alapján ezzel akár 40%-os energiafelhasználás-csökkenés is elérhető. Ez már önmagában is jelentős pénzügyi haszonnal járna, de ehhez még hozzátehetjük a társasági adókedvezményt, valamint az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer nyújtotta pénzügyi előnyöket is.

A kiépítés során a mesterséges intelligenciát is segítségül hívhatjuk, hogy előrejelezhessünk meghibásodásokat, anomáliákat. Olyan rendszert kell kiépítenünk, ami később módosítható, bővíthető. Mindennek megalkotásához bátran vegyük igénybe az EnergyHub szakértelmét.

(Szponzorált tartalom)