keresés menü

Derékpárnával a hátfájás ellen

Sokakat kínoz a váll-, nyak-, hát- és derékfájás, ami a XXI. század egyik népbetegsége. Ez a fájdalom nem csak az idősebb korosztályt érinti, akár már egészen fiatalon jelentkezhetnek ezek a tünetek, amik jellemzően a mozgáshiányos életmóddal és az ülőmunkával jár kéz a kézben.

Iskolában vagy munka közben hosszú órákat ülünk egy helyben, sokszor észre sem vesszük, hogy rossz testtartásban mennyi időt töltünk. Illetve, ha észre is vesszük, és javítjuk a testtartásunkat, rövid időn belül visszacsúszunk a helytelen pozícióba.

Nem mindegy, hogy egyenes vagy görbe

A gerincünk a testünk váza, ezért érdemes rá nagyon vigyáznunk, mert a fájdalom mellett hosszabb távon ortopédiai problémák is jelentkezhetnek, amik nem csak esztétikailag, hanem fizikailag is kellemetlenek.

Testünk minden egyes izma más-más feladatot lát el, ennélfogva a teherbírásuk is különböző. Az izomrendszerünk is egy végtelenül finoman összehangolt rendszer, a sok kis izomcsoport kölcsönhatásban áll egymással. Éppen ezért, ha rossz a testtartásunk, egyes izomcsoportokra kevesebb terhelés jut, míg mások kénytelenek plusz feladatot ellátni. Ez hosszú távon megbosszulja magát, a kezdeti váll-, nyak- és hátfájdalmak később ízületi vagy porckorongproblémákat is okozhatnak.

Párna használata a helyes testtartásért

Ma már számos olyan segédeszköz létezik, ami megkönnyíti, hogy a testünket megfelelően tartsuk, így nem az első fájdalomérzet megjelenése emlékeztet minket erre.

A BükkösMed gyógyászati webáruház egyik legnépszerűbb terméke a tartásjavító párna, amit pont ezzel a céllal keltettek életre, hogy ne vegyünk fel rossz testtartást, vagy korrigálja azt.

Ülőpárnákból is van több különböző kialakítású: ék alakú ülőpárna vagy felfújható dinamikus ülőpárna is van a kínálatban, de a kerekesszékben élőkre is gondoltak egy különleges anatómiai kialakítású ülőalkalmatossággal.

Ezek a párnák azért is praktikusak, mert mobilak, az is könnyen magával tudja vinni, aki nem home office-ban vagy irodában dolgozik, hanem mondjuk több órán keresztül autót vezet. Könnyen moshatóak, kis helyen is elférnek, és segítik az ideális súlyelosztást.

Támaszkodj gerincedre még évekig

Érdemes esetleg deréktámaszt is beszerezni, amivel a derékfájdalmakat előzhetjük meg. A hát alsó szakaszát és a derekat támasztja meg, és emellett kényelmes ülést biztosít. Segít a korábbi derékpanaszok vagy korábbi túlterheltségből adódó fájdalom enyhítésében. Ergonomikus kialakítása segít megtartani a helyes testtartást, anélkül, hogy emlékeztetnünk kéne magunkat rá. Ezek általában övvel kaphatók, ami a szék vagy autósülés háttámlájára illeszthető.

A gerincünk a testünk váza, ezért érdemes rá nagyon vigyáznunk, mert a fájdalom mellett hosszabb távon ortopédiai problémák is jelentkezhetnek, amik nem csak esztétikailag, hanem fizikailag is kellemetlenek.

(Szponzorált tartalom)