keresés menü

Cukorbetegség és májrák összefüggései

A cukorbetegek valóban jobban ki vannak téve a májrák kockázatának? A válasz sajnos igen. Hatványozottan igaz ez a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők körében.

Egy nagy volumenű kutatásban, ahol 82 millió ember adatait vetették össze a Queen Mary University of London és a University of Glasgow kutatói, rávilágítottak arra a tényre, hogy a cukorbetegséggel sújtott betegek gyakrabban szenvednek májbetegségekben is.

Nem-alkoholos zsírmáj

A vezető májbetegségek közé tartozó nem-alkohol eredetű zsírmáj korunk egyik vezető civilizációs betegsége. Szoros összefüggést mutat a zsírmáj kialakulása a cukorbetegséggel, illetve az elhízással. A nem-alkohol eredetű zsírmáj sokáig nem okoz komoly panaszokat, de később májrák is kialakulhat belőle. Az Egyesült Államokban statisztikai becslések szerint több mint 100 millió ember szenved nem-alkoholos zsírmáj betegségben. A nők körében gyakoribb jelenség.

Mivel sokáig tünetmentesen zajlik, ezért a legtöbb esetben már akkor derül fény rá, amikor komoly gondok vannak, esetleg életveszélyessé válik a probléma. A cukorbetegeknek ezért is nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessék májukat, és ultrahangvizsgálattal nyomon kövessék a belső szervek elváltozásainak alakulását.

Májzsugor vagy cirrhosis hepatis

Egy másik, hasonlóan veszélyes betegség a májzsugor vagy cirrhosis. Azért is nagyon alattomos, mert sokáig teljesen tünetmentesen zajlik, és már csak akkor derül fény a kilétére, amikor igencsak előrehaladott állapotba kerül a beteg.

A fenti kutatásban azt is vizsgálták, hogy 3 év múlva milyen eséllyel alakul ki májzsugor vagy májrák. A nem-alkoholos eredetű májbetegségben szenvedők körében jelentős késéssel fedezték fel a cirrhosist vagy májrákot, sokkal súlyosabb panaszokat okozó stádiumban.

Ez a tény is aggodalomra ad okot és arra figyelmeztet, hogy a rendszeres kivizsgálás életet menthet!

Az elasztográfiás ultrahang a ma ismert legmodernebb technológián alapuló vizsgálat. A cukorbetegeknek kötelezőnek mondható évente ellenőriztetni a máj értékeit, erre pedig egy átfogó elasztográfia kitűnő választás. A CMC Déli Klinikán exkluzív környezetben, gyorsan és sorban állás nélkül kap átfogó eredményt többek között májértékeiről is.

Mi az az elasztográfia?

Az elasztográfiás ultrahang egy speciális S-ShearwaveTM technológián alapuló eljárás, amely a gócos májelváltozások, májkárosodások, májrák és daganatok legpontosabb diagnosztizálására hivatott módszer.

Az elasztográfia a különböző szövetek eltérő rugalmasságán alapul, a hagyományos ultrahanghoz képest sokkal árnyaltabb és részletesebb képet alkot az adott szervről. A különböző keménységű szövetek eltérő színekkel ábrázolódnak a vizsgálat során, így a legkisebb elváltozások pontos helye és mérete is meghatározható vele.

Ha fontos az egészsége, rendszeresen járjon el a szükséges kontrollvizsgálatokra.

(Szponzorált tartalom)