keresés menü

Betekintés a könyvelői szakmába

Bár a pályakezdő könyvelők a szakmában eltöltött tapasztalat hiányában számtalan problémával szembesülhetnek, de ennek ellenére jó néhány olyan előnye is van ennek a hivatásnak, amelyeket ők is ugyanúgy élvezhetnek, mint azok, akik már sok évnyi tapasztalattal rendelkeznek. 

Szükséges a megfelelő szaktudás

A Szolnokállás https://szolnokallas.hu/allasok/penzugy-szamvitel-kontrolling aldoldalán is elérhető könyvelői állás betöltéséhez nem elég a rátermettség és a számok szeretete, hanem komoly szaktudás szükségeltetik. Itt ugyanis nem lehet hibázni, mivel egy apró baki is komoly összegű büntetésbe kerülhet a vállalkozónak. 

Ezt megszerezhetjük például egy kontírozó könyvelő munkatárs képzésen, amelynek az tananyaga lefedi mindazt a tudást, ami szükséges egy cég számviteli, pénzügyi feladatainak ellátásához.

Abban az esetben pedig, ha többre vágynánk a “sima” könyvelői státusznál, akkor elvégezhetünk akár egy mérlegképes könyvelő OKJ képzést, amelynek a segítségével elsajátíthatjuk a legújabb adózási és számviteli ismereteket. De, ami talán a legfontosabb, hogy feljogosít minket a beszámolók készítésére és benyújtására is.

Igazán sokrétű, de gyakran ismétlődő feladatokat kell végezni

A bankkivonatok, a szállító- és vevőszámlák, az elszámolások könyvelése, a bérszámfejtés és a folyószámla egyeztetés – ezek egytől egyig a könyvelők legfontosabb feladatai közé tartoznak. 

Abban az esetben viszont, ha már kellő tapasztalattal is rendelkezünk, akkor készíthetünk akár adóbevallást, illetve összeállíthatunk eredménykimutatásokat és mérlegeket is, amelyek egyértelműen a szakma csúcsát jelentik. Ezek azonban olyan munkafolyamatok, amelyekhez a türelem elengedhetetlen, így nem mindenki alkalmas az elvégzésükre. 

De, ha precízek, türelmesek és pontosak vagyunk, illetve a szükséges képzést is sikeresen elvégeztük, akkor viszonylag rövid időn belül el tudunk majd helyezkedni. Sőt, egész jó fizetésre is számíthatunk. Egy kezdő könyvelő nettó bére ugyanis olyan 300 ezer forint körül mozog.

Mit fogunk használni a munkánk során?

Mivel a könyvelő az irodai pozíciók körébe tartozik, így a feladatainkat főként számítógépen kell megoldanunk. Ezen kell elvégezni a nyilvántartásokat, a könyveléseket és a projektek legnagyobb részét. 

De természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne lennének papíralapú munkáink is. Így jobb, ha megbarátkozunk az olyan eszközökkel is, mint a fénymásoló, a scanner vagy a nyomtató.

Kikkel lesz kapcsolatunk a munkánk során?

A fentebb említett feladatokból kifolyólag elsősorban a többi pénzügyessel, a cég egyéb munkatársaival és a vezetőkkel fogunk érintkezni nap mint nap. Előfordulhat azonban az is, hogy külsős könyvelőkkel, banki ügyintézőkkel és adóhatósági ügyintézőkkel is kell majd kommunikálnunk a munkánk során.

Ha ezek alapján úgy érezzük, hogy ez az a szakma, amit nekünk találtak ki, akkor nem szabad habozni, hanem élni kell a lehetőséggel, és jelentkezni azokra az álláshirdetésekre, amelyek leginkább elnyerték a tetszésünket.

(Szponzorált tartalom)