keresés menü

Barkácsolás tiltólista – avagy mit NE tegyünk

A barkácsolás nagyszerű szabadidős tevékenység és hobbi egyben, de azért természetesen itt is léteznek olyan alapszabályok, amiket be kell tartani a saját biztonságunk és a környezetünk nyugalma érdekében. 

A legtöbb “tippek és tanácsok” jellegű cikk arra épít, hogy mit hogyan csináljunk, most viszont közelítsük meg a témát a másik szemszögből, azaz helyezzük arra a hangsúlyt, hogy mit kerüljünk el, miközben barkácsolunk. 

Ne dolgozzunk védőfelszerelés nélkül!

Nem minden kreatív alkotófolyamat balesetveszélyes, a barkácsolásra azonban általában nem ez a jellemző. Hiszen sokszor használunk éles szerszámokat, nagy teljesítményű gépeket, keletkezhet por, szikra, szálka, illetve akár az áramütés veszélye is fennállhat. Ezért soha ne kezdjük el a munkát a megfelelő védőfelszerelés nélkül!

A munkafolyamattól függően elég lehet egy pár gumikesztyű is, de ha veszélyesebb műveletet végzünk, akkor elengedhetetlen a védőszemüveg, a pormaszk, a munkavédelmi kesztyű, a zárt cipő, illetve a megfelelő ruházat. Ha nem a szabadban barkácsolunk, akkor a műhelyünk legyen jól szellőző, és időnként menjünk ki egy kis friss levegőt szívni. 

Ne használjunk olyan eszközöket, amik nem a célnak megfelelőek!

Barkácsolni csak precíz szerszámokkal lehet. Alkalmatlan eszközökkel dolgozni nem csak nehézkes, hanem balesetveszélyes is, pláne, ha elveszítjük a türelmünket és nem ügyelünk a mozdulatainkra. 

Ezért csak olyan szerszámokat használjunk, amelyek az adott feladatokra készültek: a méréseket például ne iskolai vonalzókkal és derészögekkel bonyolítsuk le, hanem precíziós, ácsoknak vagy lakatosoknak készült eszközökkel. 

Ugyanígy a vágáshoz se használjunk sima papírvágó ollót, hanem válasszuk a barkácsoláshoz készült Fiskars Hardware ollókat, amelyek direkt a kemény anyagok vágására lettek kifejlesztve. A Fiskars & Gerber termékek webáruházában a teljes termékcsalád elérhető. 

Ezenfelül a többi szerszámot is mindig a célnak megfelelően válasszuk meg, hiszen így sokkal hatékonyabban tudunk dolgozni, és elkerülhetjük a felesleges bosszankodást, amit az alkalmatlan eszközök okozhatnak. 

Ne zavarjuk a környezetünket! 

A barkácsolás némely munkafolyamata jelentős zajjal jár: ilyen például a gépi csiszolás, gyalulás, a folyamatos kalapálás, a fúrás, a köszörülés – és még lehetne folytatni a sort. 

Ezeket a tevékenységeket olyan időpontban végezzük, amikor a szomszédainkat a lehető legkevésbé zavarjuk velük. Tehát semmiképp se kora reggel, késő este vagy vasárnap, amikor az emberek pihenni szeretnének. 

Sajnos előfordulhat, hogy csak hétvégén van időnk rá, de ez esetben a konfliktusok elkerülése érdekében jelezzük előre a szomszédoknak, hogy egy-két napig most hangoskodni fogunk, legyenek megértéssel és türelemmel. Persze ezt nem lehet minden héten eljátszani, így törekedjünk egy olyan megoldásra, ami mindenkinek megfelel.

(Szponzorált tartalom)