keresés menü

Az impozáns izmok titka: Erre figyeljünk edzés közben!

A látványos izomzat eléréséhez tudatos és kőkemény munka szükséges az edzések során. Konkrétan mire érdemes odafigyelni minden egyes edzés alkalmával, ha minél hamarabb nagyszerű eredményeket szeretnénk elérni? Mutatjuk!

1. Alapos bemelegítés

A kezdők által egyik leggyakrabban elkövetett hiba a bemelegítés teljes hiánya. “Minek melegítsek be, ha azonnal kezdhetek nagy súlyokkal?” – hangzik el a költői kérdés, pedig a bemelegítés 3 roppant fontos dolgot is biztosít:

  1. Felkészíti a hideg izomzatot a fokozott terhelésre.
  2. Csökkenti az izomhúzódások és sérülések esélyét.
  3. Elősegíti a nagyobb teljesítmény leadását.

TIPP: Kreatin fogyasztásával felpörgethető a tömegnövelés, és kb. egy hónapos kúra után már szemmel láthatóan gyarapodhatnak az izmok. A kreatin adagolása pedig testsúly szerint kell történjen.

2. Határok kitolása

Edzés közben az izomzatban a terhelés hatására mikrosérülések keletkeznek, a szervezet pedig tápanyagok beépítésével építi újra az izmot – ez jelenti a tömegnövelés alapját.

Ha az edzések során nem tesszük oda magunkat igazán, akkor az izmok sem fognak kellően dolgozni ahhoz, hogy tápanyagfelvételre legyenek ösztönözve. Éppen ezért tanácsos keményen megdolgoztatni az izomcsoportokat, és elhagyni a komfortzónánkat.

TIPP: Itt is az arany középút a legjobb választás. Ha már a felpakolt súly túl nehéz, vagy az ismétlések száma túl magas, nem szabad minden áron erőltetni a teljesítmény kisajtolását. Mindig figyeljünk arra, hogy ne essünk át a ló túloldalára, de tegyük meg a tőlünk telhetőt.

3. 100%-os fókuszálás az edzésre

Gyakori jelenség a konditermekben, hogy sokan csak beszélgetni járnak le, egyfajta közösségi programként. Ha valóban mutatós testet szeretnénk építeni, ne engedjük, hogy mások kizökkentsenek a tempónkból. Persze 1-2 percnyi társalgás két sorozat között még nem a világ vége, de a legjobb, ha végig az edzés hatékonyságára koncentrálunk.

Ha egyáltalán nem akarjuk, hogy megzavarják az edzésünket, inkább vigyük magunkkal a fülest, és hallgassuk a kedvenc, legnagyobb motivációt nyújtó zenéinket.

+1 Hidratáció

Az izmok kb. 75%-a víz, ezért az építésükhöz elengedhetetlen a megfelelő hidratáció. Az edzések során soha ne hagyjuk, megszomjazzunk, inkább apró kortyokban, de mindig biztosítsuk a folyadék utánpótlást. Teleinni magunkat persze nem érdemes, hiszen az pillanatok alatt megterhelheti a gyomrot, és a telítettség miatt máris jelentősen csökkenhet a teljesítmény.

Napközben pedig fogyasszunk kb. 2-3 liter vizet, hogy támogassuk a szervezetet. Nyáron ez a mennyiség nagyobb is lehet, hiszen az intenzív edzések és a hőség miatt még több folyadékot veszíthetünk.

A fenti tippek betartásával az edzések garantáltan hatásosak lesznek. Természetesen az edzés előtti bemelegítés és a kellő motiváció mellett a tápanyagokban, főleg fehérjében dús étkezés is legalább ilyen fontos szerepet játszik a tömegnövelés terén. Ha látványos izomzatot szeretnénk építeni, hozzuk ki minden edzésből a maximumot!

(Szponzorált tartalom)