keresés menü

Az éhséget kell leküzdeni, nem a kalóriákat

Az elhízás nagyon sok egészségügyi kockázatot jelent mind rövid, mind hosszú távon. Természetesen a többség szeretne ideális formában lenni, pláne most, hogy itt van a nyár és hiányzik a “beach body”. Sajnos sokan a lehető legegyszerűbb megoldásokat keresik, minél kisebb energiabefektetéssel és persze azonnali eredménnyel.

Egyáltalán mire kell koncentrálni fogyás során?

Ki kell ábrándítanunk mindenkit: a fogyókúra, az életmódváltás nem egyszerű feladat, de egyáltalán nem lehetetlen. Rengeteg megoldás, módszer közül választhatunk. A PaleoCentrum paleolit étrend kínálatában mindent megtalálhatunk ahhoz, hogy az étkezési szokásainkat teljesen új alapokra helyezzük. A legnagyobb problémát általában az elindulás jelenti, hogy hogyan kezdjünk bele a fogyókúrába, a kilók ledobásába vagy az életmódváltásba. Gyakori hiba az, ha céltalanul, megfelelő stratégia, módszer nélkül kezdünk el fogyókúrázni, ami nagy valószínűséggel a kívánt eredményt sem fogja elhozni.

Ilyenkor sokan feladják, nem értik, hogy miért nem mutat kisebb számot a mérleg. A legegyszerűbb, ha a “3 miért” módszert alkalmazzuk. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy dolog megértésével kapcsolatban, ha egy probléma valódi okát keressük, legalább háromszor kell feltenni a “miért” kérdést.

A fogyókúra előtt általában az első kérdés az, hogy egyáltalán “miért hízom?”. Erre a válasz sokszor nagyon egyszerű: több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit elégetünk. A következő kérdés, hogy miért fogyasztunk többet? Itt már rengeteg válasszal találkozhatunk. Ezek között szerepel a gyenge akaraterő, a mozgás hiánya, a nem megfelelő étrend, de még ez is csak a probléma felszínét kapargatja a valóságban. Ennél sokkal egyszerűbb a válasz: azért fogyasztunk több kalóriát, mert éhesek vagyunk.

Az éhség kontrollálása

Miért vagyunk éhesek? Az éhség a hormonális működéssel függ össze. Tulajdonképpen egy kellemetlen érzés, ami erős evési vággyal párosul. Ez egy hormonális állapot, aminek a hátterében nem csak az áll, hogy már jó ideje nem ettünk. Nem hiába van az a mondás, hogy csak a szemünkkel kívánjuk az ételt. Ha valami étvágygerjesztőt látunk, azonnal éhesnek érezzük magunkat. Már a várakozástól megemelkedik az inzulinnak a szintje. 

Sokan már attól is éhesek lesznek, ha az evésre gondolnak. Elég csak a TV-t bámulni, jön egy pizza vagy chips reklám, és máris megkívánunk egy kis nassolnivalót. Az első lépés az éhségérzet kezeléséhez, ha elkerüljük, kontrollálni tudjuk ezeket a szituációkat.

Harc az éhségérzet ellen

Természetesen a megszokás is hatalmas szerepet játszik a dologban. Ha rendszeresen egy adott időpontban vagy helyszínen eszünk, akkor ezt alapból az evéshez társítja a szervezetünk. Amint elérkezik ez az idő, vagy arra a helyre tévedünk, máris éhesek leszünk. Ezért is jelent olyan nagy kihívást az életmódváltás. Ha sikerül az éhségérzetet kontroll alatt tartani, máris tettünk egy nagy lépést a fogyás felé.

(Szponzorált tartalom)