keresés menü

Az alkoholfüggőség sikeres kezelésének 5 alappillére

Megszabadulni egy függőségtől mindig kemény dió, pláne, ha már egy hosszabb ideje fennálló állapotról van szó. Kigyógyulni azonban nem lehetetlen! Mindaddig, amíg az érintett is akarja a változást, és a környezete is támogatja ebben, addig szakértő segítséggel le lehet tenni az italt. 

A fizikai függőség kezelése

A Swan Lake Központ a leszokást hatékony terápiával segíti. Akinek az alkoholbetegsége olyan súlyos, hogy az ital hiánya elvonási tüneteket okoz nála, ezeket a problémákat sem szabad félvállról venni. Ezért a terápia első napjaiban, heteiben szükség lehet gyógyszerek alkalmazására, melyek csökkentik a sokszor súlyos panaszokat, és segítenek a betegnek elviselni az első józan időszakkal járó megpróbáltatásokat. 

A család bevonása a terápiába

Az alkoholfüggőség egyik fontos jellemzője, hogy sosem csak a függőt érinti, hanem a szűk környezetét is. Hiszen a szeretteinek el kell viselnie, amikor a beteg részegen elveszti a kontrollt, és kifordul magából, vagy agresszív lesz. Ez a családnak is hatalmas traumát jelent.

Ezért a Swan Lake Központban az alkoholfüggők családtagjaival is foglalkoznak, hiszen az addikció legyőzéséhez a szerető, támogató közegre is szükség van, hogy a függő valóban új életet tudjon majd kezdeni. A családi konzultációk rengeteget segíthetnek ebben.

A probléma hátterében meghúzódó lelki tényezők feltárása

Nincs olyan alkoholista, aki szimplán “jó dolgában” kezdett volna el inni. Ezeknek az embereknek a többsége nagyon boldogtalan, és olyan gondokkal küzd, melyeket egyedül nem képes megoldani, így a látszólag egyszerűbb utat választva az italba menekül. 

Hogy milyen problémák vezethetnek ide? Nagyon sok minden. Például egy stresszes munkahely egy folyton elégedetlenkedő főnökkel, egy mérgező párkapcsolat, egy családi viszály, egy szeretett személy elvesztése, de akár a folytonos kudarcok és az önbizalomhiány is. 

Mindezek a kiváltó okok azonban nem szűnnek meg attól, hogy az illető felhagy az alkoholfogyasztással. Ott fogják várni, amint visszatér a hétköznapokba, és azzal fenyegetnek, hogy végső elkeseredésében újra az italhoz nyúljon. Tehát a kezelés során elengedhetetlen, hogy a terapeuta bevonásával kiderítsük, mi is vezetett a függőség kialakulásához.

Az új énkép kialakítása

A leszokás csak akkor lesz sikeres, ha az életmódban, identitásban is változás áll be. A függőnek ki kell tudni állnia az érdekeiért, meg kell tanulnia a helyén kezelni a konfliktusokat, és újjá kell építenie a romokban heverő önbizalmát. Az új életcélok, örömforrások is remek kapaszkodót jelentenek.

Egy önsegítő csoport támogatásának igénybevétele

Az Anonim Alkoholisták csoportja egy 12 lépéses programmal segít a felgyógyulásban, amit mindenkinek érdemes végigcsinálnia, aki alkoholfüggőséggel küzd. A csoportok már számos magyar városban is működnek, és rendszeresen tartanak gyűléseket, ahol támogató közösség vár minden résztvevőt. Egy ilyen közeg minden lehetőséget megad arra, hogy a felépülés valóban tartós legyen.

(Szponzorált tartalom)