keresés menü

Az agymosás hálójában

Járvány, háború, gazdasági válság. Szinte csak ilyen jellegű hírekkel találkozunk manapság a médiában. Ez sokakat megvisel érzelmileg. Mennyire érdemes viszont ezekre reagálni és milyen módon? Hogyan kezeljük megfelelően őket, hogy ne menjen rá az egészségünk?

Médiasokk és az emberi psziché

Korunk jellemző népbetegségei a depresszió és a pánikbetegség. Ez persze egyáltalán nem véletlen. Az emberek többsége a családjuk, a megélhetésük és a saját egészségük kapcsán elég intenzív érzelmi behatásokat élhet meg. Egy háború által elszakított család története vagy egy lebombázott otthon látványa borzasztó lehet, ha beleképzeljük magunk a szituációba. Ezek kapcsán szorongást, stresszt és mindenféle negatív érzelmet tapasztalhatunk. Hosszú távon viszont mindez tönkreteheti az egészségünket, ahogyan a szociális életünket is.

Kerüljük a hirtelen felindulásokat

A különféle sokkoló hatású hírek hallatán érdemes nyugodtságot erőltetni magunkra – emellett pedig objektívan kezelni a helyzetet. Ha túlságosan elragad bennünket a szenzációhajhász média kontextusa, az nem csupán a józan belátásunk képességét, de az egészségünk is károsíthatja. Ne hagyjuk, hogy egy-egy hír a racionális elménk megkerülve közvetlen az érzelmi világunkra hasson. Megéri pár mély levegőt vennünk, és logikusan mérlegelni a helyzetet, mielőtt bombázó repülőket vizualizálunk a házunk felett elsuhanni.

Maradjunk a racionalitás talaján

A legtöbb esetben két tábor áll egymással szemben. Legyen szó háborúról vagy járványhelyzetről, vannak, akik teljesen ignorálják a lehetséges veszélyeket, míg mások azonnal a világvégére készülnek. Az igazság legtöbbször viszont e két tábor metszetén található. Ezzel szemben a média mindig a leginkább eladható módon közli az aktuális híreket. Ez nem azt jelenti, hogy a híradások hazudnának, viszont egy adott hírt többféle módon is lehet közölni.

Tanuljunk meg relaxálni

Az objektivitás világából könnyen kizökkenthetnek bennünket a körülöttünk történő felindulások. A legjobb, ha megtanulunk relaxálni és ezáltal tudatosan elkerülni, hogy magával ragadjon az efféle melodráma. Valamilyen masszírozó készülék vagy stresszlabda sokat segíthet ebben. Szinte már bármelyik nagyáruház kínálatában beszerezhetünk különféle relaxációs eszközöket. Például az Alza kínálatában is számtalan ilyen eszköz közül válogathatunk. Tanuljunk meg relaxálni, ellenkező esetben hosszú távon komoly mentális és fizikális betegségekhez elszenvedői lehetünk.

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥