keresés menü

Autó átíratása: ne csússz ki a határidőből, nem éri meg!

Ha megtörténik az adásvétel, akkor az autó átíratása kötelező, nem maradhat az eladó nevén. A szigorú határidőt itt is ugyanúgy be kell tartani, mint egyéb hivatali ügyintézési határidők esetén. Amennyiben nem tartjuk be a kiszabott határidőt és kicsúszunk belőle, akkor számolnunk kell a következményekkel. És hogy melyek ezek? Lássuk!

Autó átíratás, lehetőleg azonnal

Amint megtörténik az autó adásvételi szerződésének aláírása, 15 naptári napunk van arra, hogy átirassuk a vásárolt autónkat. Ebben természetesen benne vannak a hétvégék és a munkaszüneti napok, ünnepek is. Így nem is beszélhetünk olyan sok időről, de mindenképp elégnek kell lennie. Elég arra, hogy felkeressük a hivatalt, és megtörténjen az átírás, elvégezzük a vele járó papírmunkát.

Arra is van megoldás, ha nem szeretnél sorban állni, kiszervezheted az átírás feladatát. Ma már vannak erre szakosodott cégek, akik elintézik helyetted, és ami nagyon fontos, hogy garantáltan határidőre!

Autóvásárlás előtt állsz? Szükséged lenne még valamekkora összegre a vásárláshoz? Hasonlítsd össze az autóhiteleket az expresszkolcson.hu oldalán, és válaszd a számodra legjobbat!

Mi történik, ha kicsúszunk a határidőből?

Érdemes magunkat tartani a határidőhöz, mert ha elmulasztjuk, akkor pénzbüntetésre számíthatunk. Egy, a törvények betartására ösztönző felszólítással és pár tízezer forintos büntetési összeggel jár a csúszásunk. Ha egy ilyen levelet kapunk, akkor nem tartottuk be a 15 napos határidőt. Fontos, hogy megtörténjen a tulajdonos átírása, mert például egy gyorshajtás esetén is az aktuális tulajt büntetik.

Mégsem ez a legnagyobb büntetés, amit kaphatunk. Ha például 30 napnál többet csúszunk, akkor máris kivonhatják a forgalomból az autónkat. 30 napos csúszás után 2-4 hónapra, 90 naptól 6 hónapra, 180 napot követően 1 évre is kivonhatják a forgalomból. Na ez az, amit garantáltan mindenki el szeretne kerülni. Épp ezért mindenképp tartsuk be az eredeti, 15 naptári napot, és akkor nem lesz ilyen gondunk.

Mi van, ha önhibánkon kívül csúszunk ki a határidőből?

Ahhoz, hogy elkerülhessük a büntetést, kérelmet kell benyújtanunk az illetékes hivatalhoz. Mérséklést vagy teljes elengedést is kérhetünk, persze rendesen megindokolva a kérelmünket. Viszont nem mindegy, hogy mire hivatkozunk. Nem mondhatjuk, hogy “családi okok miatt” vagy hogy külföldi utazásunk volt. Mivel fontos, hogy önhibánkon kívüli késedelemről legyen szó. Ha így van, akkor lehet esélyünk a pozitív elbírálásra.

De egy egyszerű magyarázkodás kevés. Az önhibánkon kívüli késedelmet tudnunk kell igazolni. Nem lesz olyan egyszerű dolgunk, mint az iskolában, amikor elég volt egy szülői igazolás. Ellenben ha egy kórházi kezelés, egy baleset vagy betegség miatt csúsztunk az átírással, akkor egy zárójelentés megléte sokat jelenthet.

De nem érdemes erre várni, 15 napon belül át kell íratni, és kész.

(Szponzorált tartalom)