keresés menü

Áramellátó és energiaraktározó rendszerek a gyakorlatban

Hogyan tudjuk az áramellátó és energiaraktározó rendszerekkel a gyakorlatban is biztosítani a járművek felszereléseinek folyamatos energiafogyasztását? A nagy teljesítményű, egyszersmind nagy fogyasztású eszközök megterhelik a gépjárművek elektromos rendszerét.

Több esetben az akkumulátor élettartamára is negatív hatást gyakorolnak az ilyen eszközök. Ha le kell állítanunk a járművet, de a gépeknek továbbra is szükségük van a zavartalan áramellátásra, akkor ezt áramellátó és energiaraktározó rendszerekkel kell megtámogatnunk.

Ellenkező esetben előfordulhat, hogy az autó akkumulátora idő előtt lemerül és nem indul a jármű. Ha az akkut teljesen lemerítjük, akkor sajnos a plusz eszközök működése sem biztosított. Érdemes akkumulátorokat és áramellátó rendszereket beszerelni az ilyen gépjárművekbe.

Áramellátó és energiaraktározó rendszerek a gyakorlatban is megállják a helyüket

Mentőautók esetében egyenesen létfontosságúak lehetnek a biztonságos áramellátó és energiaraktározó rendszerek a gyakorlatban is alkalmazott hatékony modelljei. Tűzoltó- és rendőrgépjárművek, de civil felhasználású szállítóeszközök is hasznát vehetik az ilyen rendszereknek, például elektromos ajtók, lépcsők, szivattyúk esetében.

Abban az esetben, ha környezetbarát módon szeretnénk támogatni az energiaraktározó rendszereket, akkor napelemet is felszerelhetünk a gépjármű tetejére. A gépjárművekbe tervezett eszközök nagy része 12V, 24V feszültséget igényel, így egy mini napelemrendszer ideális megoldás lehet.

A modern akkumulátorok már nem igényelnek különösebb karbantartást, néha után kell őket tölteni desztillált vízzel. Ezenkívül, ha megfelelő átlaghőmérsékleten üzemeltetjük, tároljuk őket, akkor megbízhatóan működnek akár 20 éven keresztül is.

Miből állnak a teljes áramellátó és energiatároló rendszerek?

Szükség van egy energiatárolóra, amely hozzá van kötve egy megfelelő teljesítményű inverterhez és akár napelemhez is. Ez a rendszer a gépjármű gyári rendszeréhez kerül csatlakoztatásra. Ezzel támogatni lehet a kocsi, valamint a nagyobb teljesítményű eszközök, csörlők, számítógépek, lélegeztetőgépek, defibrillátorok működését.

Ha egyedül a gépjárművek akkumulátoraira bízzuk az eszközök ellátását, akkor a legtöbb esetben az úton maradunk majd.

Az utazásról esett szó, ezért a lakókocsik ellátását is megemlítjük, ezek részére is ideális megoldás lehet egy megbízható áramellátó és energiatároló rendszer a gyakorlatban is. A fűtési-hűtési rendszerek működtetése, világítási és háztartási eszközök magas fogyasztásúak, ezért érdemes az áramellátó rendszerünket ehhez méretezni.

Mindent együttvéve a lakókocsiktól a szolgálati autókig mindegyik számára ideális megoldás lehet egy hatékony áramellátó rendszer.

(Szponzorált tartalom)