keresés menü

Amit a Covid-19 PCR tesztről tudni kell

A koronavírussal kapcsolatos események elcsendesülni látszanak, ez azonban még nem jelenti azt, hogy túl is vagyunk rajta. Sok esetben még ma is szükség van a tesztelésre, hogy teljes bizonyossággal kimutatható legyen a fertőzés megléte, avagy a hiánya. Az egyik leghatásosabb módszer a Covid-19 PCR teszt elvégzése. Pontosan mit kell tudni erről? Hogyan zajlik a tesztelés lépésről lépésre? Hogyan érdemes felkészülni rá? A mostani cikkünkben ezekhez a kérdésekhez adunk hasznos támpontokat.  

Mikor kell elvégezni a tesztet? 

A Covid-19 PCR teszt eredménye 100%-osan hivatalos, ami azt jelenti, hogy a karantén, illetve utazás alkalmával is figyelembe veszik. Ha hivatalos igazolásra van szükségünk arról, hogy átestünk a fertőzésen és negatívak vagyunk, akkor mindenképp ezt a tesztet érdemes megcsináltatni. A tervezett orvosi kezelések, beavatkozások előtt is erre a tesztre van szükség. Ugyanúgy, ahogy például a munkahelyre történő belépésnél, munkavállalásnál is kérhetik ennek elvégzését. 

Hogyan zajlik a tesztelés? 

A teszt során az illetékes személy az orrból vagy a garatból veszi le a mintát, de az is előfordulhat, hogy egymás után mindkettőből – természetesen külön-külön pálcával. A mintavétel nem jár fájdalommal, ám sokan arról számolnak be, hogy kissé kellemetlen. Ahhoz az érzéshez hasonlít leginkább, mint amikor víz megy az orrunkba. A teszt elvégzése mindössze pár percet vesz igénybe. Ez idő alatt speciális eszközök használatára kerül sor, így a mintavétel megfelelő szakképesítést és tapasztalatot igényel. Ebből kifolyólag kizárólag olyan személy végezheti, aki kellő tudással rendelkezik. A tesztelés során a szakembernek védőfelszerelést kell viselnie. Az első eredmény 70%-ban ad bizonyosságot a fertőzöttségről, illetve a fertőzésmentességről, a második pedig 90%-os eredményt szolgáltat. 

Hogyan kell felkészülni rá? 

A Covid-19 PCR tesztet éhgyomorra kell elvégezni, előtte 2-4 órával tilos enni, illetve inni (vizet sem szabad kortyolgatni). Továbbá nem szabad ez idő alatt dohányozni, fogat mosni, szájat öblíteni, illetve kerülendő a rágógumi, cukorka és egyéb szájfrissítő használata is. Ezek be nem tartása esetén a teszt eredménye értékelhetetlenné válik vagy hamis eredményt mutathat. A teszteltetéshez mindenképp szükséges előzetesen bejelentkezni, amit egyszerűen megtehetünk például a Dokio.hu oldalon keresztül.  

(Szponzorált tartalom)