keresés menü

Allergia esetén milyen légtisztítót?

Sokfelé olvashatóak az interneten, hogy allergia esetén rendkívül előnyös lehet, ha otthonunk levegőjét megpróbáljuk megszűrni az allergénektől, pollentől, poratka ürüléktől. Milyen légtisztító képes erre? Mire kell figyelni?

Az OZONEGENERATOR.HU oldalon széleskörűen olvashatunk e témában, pl. Arról, hogy milyen funkciók segítenek nekünk ebben. Bizonyos kutatások szerint minden negyedik magyar ember, beleértve az újszülötteket és a nyugdíjasokat is, valamilyen allergiától szenved. Ezek hatásai lehet, hogy egyszerűen csak bosszantóak (enyhe szénanátha), de lehetnek akár halálosak is (mogyoróallergia).

A légúti allergia tünetei igen hasonlóak egy egyszerű náthához: folyó vagy bedugult, kisebesedett  orr, nyálkahártya-irritáció. A segítség ebben egy légtisztító készülék folyamatos használata volna?

Mi az az allergia?

Alapvetően ártalmatlan anyagokról van szó, amelyek azonban veszélyesek lehetnek egyes emberekre. Ilyenkor az történik, hogy a szervezet próbálja elhártani az egyébként többnyire veszélytelen anyagot, hisztamint termel, amelynek bizonyos esetekben következménye lehet például a szénanátha is: könnyezés, irritált szemek és viszkető orrok, köhögés, akár légszomj és kiütések is.

Magyarországon tehát a felmérések szerint minden negyedik ember szenved allergiától, és nehéz tőle megszabadulni. Pl. minden háztartásban van por (és így poratkák), valamint főleg tavasszal-nyáron pollenek is. Hogy pontosan mikor?

Mikor mi okozhat allergiás tüneteket?

Ha porallergiáról beszélünk, akkor a poratka ürüléke egész évben. Pollenallergia esetében: a mogyoró például, ami az egyik legerősebb létező légúti allergén, január és június között nyílik. A tavasz rendkívül forgalmas időszak, ilyenkor kvázi nincs esély a nyugodt, allergiamentes napokra. Pár példát kiemelve májusig szórhatja pollenjeit még a platánfa és a nyírfa is. Nyártól őszig, rendszerint októberig allergizálhat a parlagfű, a pázsitfű és az üröm.

Mi lehet a segítség?

Ha allergiás tünetekre gyanakszunk érdemes kikérni az orvos tanácsát és alaposan kivizsgálni a problémát. Ajánlott lehet ilyenkor pl. allergológus által kiírt légúti (inhalatív) allergiapanel, amely egy egyszerű vérvizsgálat. 

Mit tehetünk még? Manapság kevés olyan, a levegő áramlását kihasználó eszköz van, amelynek ne lenne beépített funkciója a levegő szűrése. Erre kiváló eszköz a NASA által kifejlesztett speciális HEPA-szűrő. Rendszerint – főleg, ha jól vannak karbantartva – ezek tökéletesen tisztítják a levegőt: nincs allergén, ami keresztül mehetne rajtuk. 

De a jól felszerelt légtisztítók nemcsak erre képesek, hanem a levegő szennyezettségéhez mért intenzitással végzik a dolgukat. Ez azt jelenti, hogy ha a szenzor több pollent vagy más káros anyagot, allergént érzékel a levegőben, akkor automatikusan nagyobb sebességre kapcsol, hogy hamarabb legyen tiszta levegő a szobában. Ezt tetőzheti még olyan funkció is, amely a kellemes pihenést segíti elő. Allergia esetén ez rendkívül kényes téma, hiszen a kínzó allergének megnehezítik az éjszakákat is. Ha a légtisztító éjszakai funkcióval van felszerelve, akkor csendesebb üzemmódba működik a funkciót aktiválva, így pihenés közben is folyamatos működés mellett tisztíthatja a levegőt, azonban mégsem zavarja álmainkat. 

Ahhoz, hogy kifejtsék a légtisztítók a hatásukat, azaz kellő mértékben tisztítsák a levegőt, fontos a rendszeres takarítás, karbantartás, szűrő csere. A nem megfelelő (túl)használat károsítja az eszközt, ami nem megfelelő minőségű levegő kibocsátásával járhat. Egy jól felszerelt légtisztító erre is figyelmeztet minket, azaz figyeli a működési időt és figyelmeztet minket arra, hogy közeledik a szűrő cseréjének időpontja.

Tehát ha szeretnénk, hogy tisztább levegőt lélegezve megteremtsünk annak az esélyét, hogy az allergiás időszakot könnyebben át lehessen vészelni otthon, mindenképp érdemes légtisztító működtetésében gondolkozni. Olyan készüléket válasszunk, amely igényeinknek megfelel a helyiség méretét is figyelembe véve és rendelkezik olyan speciális funkciókkal, amely segíti a tiszta levegő megteremtését éjjel-nappal.

(Szponzorált tartalom)