keresés menü

Állampapírba vagy bankbetétbe fektessek?

Lecsökkentek már a korábban a pénzt mágnesként vonzó állampapír kamatok, a jegybanki alapkamat viszont, melyhez a bankbetétek igazodnak, magasan az infláció felett van. Érdemes-e még az állampapírt választani, vagy már megelőzték őket a bankbetétek?

Ádáz harc dúlt még nemrég az állampapírok és a bankbetétek kamatversenyében. Az állam mindent megtett azért, hogy az állampapírok felé lejtsen a pálya, így többek közt új elvonást vezetett be a bankbetétek kamatára, miközben az állampapírokhoz történő hozzáférést jelentősen megkönnyítette az online számlanyitással.

Az államnak sincs azonban hatása a piaci kamatok alakulására, pontosabban csak közvetett eszközök léteznek erre. Az infláció lecsengése óta ezért megfordult a korábban egyértelmű választás, ma már a betétkamatok újra vonzóak lehetnek a lecsökkent infláció fényében.

A bankbetétek versenyébe csak néhány bank szállt be, ott viszont ma már az állampapírokkal összemérhető ajánlatokat találhatunk – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu vezető pénzügyi tanácsadója. – Amire viszont figyelni kell, az a bankbetéteket külön terhelő állami kamatelvonás, melyet épp a napokban véglegesítettek. A kamatadó és a szociális hozzájárulási adó ugyanis csak a bankbetétek kamatait terheli, az állampapírok kamatait nem.

Vezető állampapír ajánlatok 2024 nyarán

Az összehasonlítás érdekében az egyes ajánlatokat úgy adjuk meg, hogy mennyit kamatozik 1 millió forint.

Évi legalább 7 százalék feletti kamatot fizetnek, vagyis az élvonalbeli állampapírok közé tartoznak jelenleg az alábbi konstrukciók:

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Ez a papír jelenleg 3 évre évi 8,37 százalékos kamatot, 5 évre évi 8,13 százalékos kamatot fizet.

Azaz 1 millió forintot befektetve 1 évre 83 700, illetve 81 300 forint kamat kapható.

Ez változó kamatozású állampapír, a kamat 3 havonta a diszkont kincstárjegy aukciók átlaghozamai és a vásárolt mennyiségek arányában változik.

Prémium Magyar Állampapír (PMAP)

Ez a papír jelenleg 8 évre évi 7,90 százalékos kamatot fizet.

Azaz 1 millió forintot befektetve 1 évre 79 000 forint kamat jár.

A második évtől a kamat itt évente változik, az előző naptári év KSH által közzétett éves átlagos inflációja (fogyasztói árindexe) alapján. Erre az első öt évben évi 0,5 százalékos, majd az utolsó 3 évben évi 1 százalékos kamatprémium rakódik rá.

Magyar Állampapír Plusz (MÁPP vagy MÁP+)

Ez a konstrukció végig fix kamatot fizet, tehát előre lehet tudni, hogy pontosan mennyit fog fialni.

A nemrég megújított sorozat emelt kamatot biztosít a korábbi sorozatokhoz képest. Az első évben évi 6,25 százalékot fizet, amely évente 0,25 százalékkal emelkedik és így eléri az utolsó évben az évi 7,25 százalékos értéket.

Ez a konstrukció kamatprémiumot nem tartalmaz.

1 millió forintot befektetve 1 évre 62 500 és 72 500 forint kamatot fizet.

Vezető bankbetét ajánlatok 2024 nyarán

Csak néhány bank ad vezető ajánlatot a banki betétek piacán. A többi banknál még mindig csak évi 0,1 százalékos, vagy esetleg még annál is kevesebb lekötött betétkamat választható, ami még részben sem fedezi az inflációt.

Következzenek azok a betétek, amelyek a piac legjobb ajánlatai.

K&H Bank

A K&H Banknál a K&H rajt betétben legalább 1 hónapja K&H lakossági bankszámlával rendelkező ügyfelek 90 napos betétlekötésre, legalább 500 000 forinttól, évi 7,50 százalékos betéti kamatot kapnak.

A K&H rajt betétben kizárólag új megtakarítási összeg helyezhető el. A betét csak bankfiókban érhető el.

1 millió forint lekötése esetén a negyedéves futamidőre 18 750 forintos kamat érhető el.

MBH Bank

Az MBH Banknál új forrásból Prémium Betétbe helyezhető el legalább 100 000 forint 6 hónapra évi 6,5 százalékos kamattal, a pénz megérkezése után legfeljebb 15 napig.

1 millió forint lekötése esetén a kamat a fél éves futamidőre 32 500 forint.

Gránit Bank

A Gránit Banknál a három legmagasabb kamatozású ajánlat közel van egymáshoz.

A Gránit KamatMax betét 6 hónapra évi 5,50 százalékos kamatot hoz már 50 000 forinttól, de ehhez vásárolni is kell a bankkártyával, havonta legalább 20 000 forintért, vagyis a betétlekötés teljes ideje alatt összesen legalább 120 000 forint értékben.

1 millió forint lekötése a fél év alatt 27 500 forint kamatot hoz.

A Gránit KamatMax Plusz betét 13 hónapra évi 5,25 százalékos kamatot fial, de ennek változó a kamatozása, a jegybanki alapkamat 1,75 százalékkal csökkentett értékét fizeti, folyamatosan, már 50 000 forinttól. Ennek csak egy aktivált Gránit bankkártya a további feltétele.

1 millió forint lekötése bő egy évre a jelenlegi kamatszintet tekintve 56 875 forintos kamatot jelent.

Végül a Gránit eBank betét 3 hónapra évi 5,25 százalékos kamatot hoz, 50 000 forinttól, de ehhez új pénz lekötése és aktivált banki mobilalkalmazás szükséges.

1 millió forint lekötése a negyedévre 13 125 forintos kamatot jelent.

MagNet Bank

A MagNet Banktól két betét is ajánlható.

Csak új, lakossági számlát nyitó ügyfelek kapnak évi 4,5 százalékos kamatot 6 hónapra, 500 000 forinttól a HELLO betétben, de e mellé még jár lekötési összegtől függően 5 000 és 100 000 forint közötti bónusz összeg is, amelyre viszont nem vonatkozik a kamatadó és a szociális hozzájárulási adó.

1 millió forint lekötése itt a bónusszal együtt összesen 32 500 forintot fial a fél év alatt, amiből 10 000 forint után nem kell semmilyen elvonással sem számolni.

A másik ajánlható konstrukció a Prizma Forint Betét, mely 3 hónapra évi 5,06 százalékos, 6 hónapra évi 5,03 százalékos, míg 12 hónapra évi 4,71 százalékos kamatot fizet, de csak új forrásból származó pénzre.

1 millió forint lekötésével itt 3 hónapra 12 650 forintot, 6 hónapra 25 150 forintot, míg 12 hónapra 47 100 forintot lehet keresni.

A kamatokat érintő állami elvonások

Az állami elvonások nem érintik az állampapírokat, így ott ténylegesen akkora nettó, azaz kézhez kapott kamatjövedelemmel lehet számolni, mint amennyit az 1 millió forintos példában feltüntettünk.

A lekötött bankbetétek kamatait viszont két elvonás is sújtja. Az egyik a kamatadó, mely a kamatra vetített 15 százalékos elvonás. A másik a szociális hozzájárulási adó, mely a kamatra vetített 13 százalékos elvonás.

A kettő elvonás együttesen 28 százalékos mértékben terheli a kamatot. A befektetett tőkét semmilyen elvonás nem terheli, csak a rá épülő kamatot.

Meg lehet úszni a kamatadót, ha tartós befektetési számlára (tbsz) helyezed a lekötött bankbetétedet. Nem minden lekötött betét helyezhető tbsz számlára. Ekkor 3 teljes naptári év után kivéve a pénzt, a kamatadó 10 százalékra csökken, 5 teljes naptári év után pedig megszűnik. Szociális hozzájárulási adót egyáltalán nem kell fizetni a tbsz számlán keletkezett kamat után, akkor sem, ha nem várod ki a 3 vagy 5 teljes naptári évet.

A lekötött betétek kamatai könnyen áttekinthetők a BiztosDöntés.hu lekötött betét kalkulátorában.

(Szponzorált tartalom)