keresés menü

Alátétlemez padlófűtéshez, laminált padlóknál

Régen, ha az embernek laminált padlója volt, sajnos gyakran le kellett mondani a padlófűtésről. Szerencsére ez ma már egészen másképp néz ki. Akkor is lehet padlófűtésünk, ha laminált padló található az otthonunkban, csak jól kell kiválasztani az alátétlemezt.

A laminált padló alátétlemeznek ahhoz, hogy padlófűtéshez is alkalmas legyen, mindenekelőtt megfelelően nagy testsűrűséggel kell rendelkeznie. Ez azért fontos, mert egy alátétlemeznek kifogástalan hővezető képessége kell, hogy legyen. Ily módon fogja a padlófűtés hatékonyságát egészen minimálisan csökkenteni. Természetesen a gyártói garancia is egyfajta biztosítékot jelenthet számunkra a megfelelően magas testsűrűségű laminált padló alátétlemez kiválasztásában, hogy az minél jobban vezesse a hőt.

Hogyan válasszunk laminált padló alátétlemezt?

Mind magának a laminált padlónak, mind pedig a laminált padló alátétlemeznek alkalmasnak kell lennie a padlófűtés kialakításához. Elsősorban ne feledkezzünk meg arról, hogy a padlófűtéshez tervezett laminált padlók többsége tradicionális melegvízzel működő rendszerhez lett gyártva. Ezt mindenképp érdemes észben tartanunk. 

Az utóbbi időben egyre népszerűbb az úgynevezett elektromos padlófűtés. Ehhez a fajta padlófűtéshez azonban a laminált padlók és alátétlemezek többsége nem megfelelő. Az elektromos padlófűtéshez kizárólag olyan laminált padló és alátétlemez alkalmas, amelyek műszaki leírásában ez külön fel van tüntetve..

Lényegében az előbb említett szempont a legfontosabb. Ha mindezt szem előtt tartjuk, bátran válogathatunk az elegáns megjelenésű laminált padlók között, majd az extravagans.hu laminált padló alátétlemezek kínálatában is.

A laminált padló alátétlemezek típusai

Az alátétlemezeknek számtalan különböző típusa létezik. Vannak olyan alátétlemezek, amelyeket kifejezetten hidegpadlókhoz gyártottak. Ezek vastagsága nem túl nagy (3-5 mm), ezért nem igazán rendelkeznek hőszigetelő képességgel, ami a fűtési költségen is meglátszik. Cserébe viszont bátran járhatunk rajta mezítláb, mindenképp kellemes érzést fog nyújtani.

Léteznek parafa anyagú 0,05 m2K/W hővezetési ellenállás értékkel rendelkező alátétlemezek. Ezek sokkal inkább megfelelnek laminált padló alátétlemeznek padlófűtés esetén, hiszen jobb a hővezető képességük. Ezenkívül a teherbírásukat illetően is kiválóan teljesítenek.

Ennél még hatékonyabbak a 0,037 m2K/W értékű alátétlemezek. Ez utóbbiak kitűnően csökkentik a zajt, majdhogynem kétszer jobban, mint a parafa. Van közöttük párazáró fóliával és öntapadó szélekkel felszerelt változat is. 

A 0,008-as hővezetési ellenállással rendelkező alátétlemez az első helyen áll. Szinte egyáltalán nem csökkenti a padlófűtést. Óriási testsűrűségének köszönhetően a terhelhetősége 30 tonna/m2. A zajt pedig a parafánál nyolcszor hatékonyabban képes csökkenteni.

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥