keresés menü

Aktív életmód 50 felett: 5 tipp, amitől könnyebb lesz

Szerencsére még 50 felett sem kell lemondanunk az egészségünkről és fittségünkről, hiszen egy kis odafigyeléssel rengeteget tehetünk a jóllétünkért. Hogyan legyünk és miképp maradjunk igazán aktívak a mindennapokban? Alábbi cikkünkben 5 bevált tippet mutatunk!

1. Mozogjunk rendszeresen!

Az első és legfontosabb lépés, hogy heti legalább 2-3 alkalommal sportoljunk egy kicsit. Természetesen nem muszáj mázsás súlyokat emelgetni vagy maratoni távokat futni, viszont a saját edzettségi szintünkhöz képest érdemes átmozgatni az izmainkat. A sportolás jótékony hatással bír a szív- és érrendszerre, illetve nagyszerű formába is hozhat, aminek köszönhetően ismerőseink is biztosan elismerősen fognak csettinteni az eredmények láttán.

Haladjunk fokozatosan, és semmiképp ne hajszoljuk túl magunkat az első néhány edzésen. Tűzzünk ki rövid- és hosszú távú célokat is, továbbá naplózzuk a teljesítményünket. Ha konditermi edzés mellett döntünk, akkor csak óvatosan emeljük a súlyokat, hiszen ha túlzottan megerőltetjük magunkat, annak izomhúzódás vagy akár izomszakadás is lehet a vége.

TIPP: Potencianövelők segítségével még aktívabbak lehetünk, ha a helyzet megkívánja. Így idősebb korban is élvezhetjük az élet örömeit, mindezt kellemetlen mellékhatások nélkül.

2. Töltsünk több időt a szabadban!

A kirándulások és a hosszabb séták minden téren jót tesznek az egészségünknek. Már napi 20-30 perc sétával is növelhetjük a fittségünket, ráadásul remekül relaxálhatunk is. Séta közben elengedhetjük a görcsös gondolatainkat, és testileg és szellemileg egyaránt felfrissülhetünk. Akár irodai vagy fizikai munkát végzünk, esetleg a nyugdíjas éveinket töltjük, mindenképpen érdemes kimozdulni a szabadba.

Így természetes módon, a napfény hatására állíthatunk elő D-vitamint, amely a csontképződést és a kalciumháztartás megfelelő szabályozását is elősegíti. Ezenkívül a mozgásnak köszönhetően esténként könnyebben aludhatunk el, reggelente pedig frissebben ébredhetünk. Sétáljunk tehát minden nap, közben pedig hallgassunk zenét, beszélgessünk ismerőseinkkel, vagy csak élvezzük a természet csodálatos látványát.

3. Végezzünk gyógytorna gyakorlatokat!

A fizioterápia a közhiedelemmel ellentétben korántsem csak mozgásszervi betegségek fennállásakor ajánlott. Ugyanis a jótékony gyógytorna gyakorlatok az idősebb korban gyakran előforduló panaszok kialakulását is megelőzhetik. Elsősorban a kevésbé látható, de a helyes testtartás és az ízületek védelme szempontjából annál fontosabb mélyizmokat nyújtják és erősítik.

Ha kifejezetten ízületvédő mozgásformát keresünk, akkor a gyógytorna mellett az úszás jelentheti a megoldást. A vízben kevésbé terheljük az ízületeinket, azonban kiválóan növelhetjük az állóképességünket és akár az izomtömegünket is. Ha heti 1-2 alkalommal ellátogatunk az uszodába, annak már néhány hónapon belül érezhető és látható eredménye lesz.

4. Táplálkozzunk egészségesen! 

Kövessünk vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjében gazdag étrendet. Egyszerű helyett válasszunk összetett szénhidrátokat tartalmazó ételeket, például teljes kiőrlésű pékárukat. Így fontos tápanyagokban bővelkedő, de az emésztőrendszerünket kímélő módon étkezhetünk. Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt is, hogy rostokban se legyen hiányunk.

Akár dietetikus vagy gasztroenterológus segítségét is kérhetjük, hogy biztosan személyre szabottan étkezzünk. Az egészséges táplálkozás nagymértékben hozzájárul a fittségünk eléréséhez és megőrzéséhez, ráadásul a teljesítményünket is kiválóan növelheti. Ha tehetjük, kerüljük vagy legalább minimalizáljuk a túl sok cukrot és szénhidrátot tartalmazó gyorsételek fogyasztását.

5. Ne becsüljük le a szűrővizsgálatok fontosságát!

Évente szinte kötelező elmenni az 50 felettieknek ajánlott szűrővizsgálatokra. Sajnos hazánkban még mindig kevesen vesznek részt szűréseken, pedig az idejében diagnosztizált betegségek túlnyomó többsége még könnyen és gyorsan kezelhető. Már egy átlagos laborvizsgálattal is átfogó képet kaphatunk az egészségünkről, a specifikus szűréseken pedig a legapróbb egészségügyi problémákra is fény derülhet.

Ha fittek szeretnénk maradni, ne csak panaszok esetén forduljunk orvoshoz. Inkább előzzük meg a bajt, és fordítsunk évente egy kis időt a szűrővizsgálatok elvégzésére. Tekintsünk az egészségünkre holisztikusan, azaz igyekezzünk a táplálkozástól kezdve a mozgáson át mindent megtenni a testi és szellemi jóllétünk érdekében.

A fenti 5 tipp segítségével még 50 felett is aktív életmódot élhetünk. Építsük be a rendszeres mozgást a mindennapjainkba, illetve étkezzünk egészségesen, ha pedig szükséges, akkor pörgessük fel egy kicsit potencianövelőkkel a teljesítményünket. Ha mindezekre odafigyelünk, akkor még hosszú évtizedekig remek formában lehetünk, és valóban kihozhatjuk magunkból a maximumot az élet minden területén.

(Szponzorált tartalom)