keresés menü

Adunk néhány praktikus tanácsot a hőszigetelés rétegrendjéhez

Mire érdemes figyelni akkor, amikor a hőszigetelés rétegrend kialakítása a feladat? Milyen egyéb szempontokat célszerű mérlegelni a rétegrend kialakításakor, illetve a hőszigetelés kidolgozásánál? A bejegyzésben ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk részletesen.

Milyen rétegrend sorrend kínálhatja a leginkább optimális megoldást a hőszigetelés kapcsán?

Hogyha a leginkább optimális megoldást szeretnénk alapul venni, akkor a rétegrend részletezését mindenképp az alaplemezzel vagy szerelőbetonnal kell kezdenünk. A szerelőbetonra a technológiai (bitumenes) szigetelés precíz és körültekintő beépítése feltétlenül javasolt. Aztán jöhet egy speciális réteg, név szerint az úgynevezett úsztatóréteg, ami a hőszigeteléshez elengedhetetlen, így akár több rétegben, “hőhídmentesen” megoldható a gépészeti csövek feletti átfedésekkel.

A hőszigetelés rétegrend kialakítás praktikus és rendkívül fontos tudnivalói

A padló hőmérsékletének tudatos kialakítása kapcsán van egy egészen fontos irányelv, amit szem előtt tartva gondoskodni tudunk a megfelelő komfort meglétéről gyakorlatilag az épület egészében. Arra kell tehát odafigyelni, hogy a padlón uralkodó hőmérséklet legfeljebb 2,5 fokkal legyen csak alacsonyabb a helyiségben uralkodó levegővel összevetve.

Amennyiben erre sikerül figyelmet fordítani, annak köszönhetően meglehet a kívánt komfort a földszinti helyiségek gyakorlatilag mindegyikében. Ezt szem előtt tartva egyébként nem árt gondoskodni arról, hogy a nem fűtött pince födémét is szigeteljük. Ha ezt sikerül precízen megoldani, akkor a fentebb említett komfort megvalósulására is kedvező esély nyílhat.

A hőszigetelés rétegrend és kialakítás további nem elhanyagolható tényezői

Felmerülhet lehetőségként, hogy a padlószerkezetben helyezzünk el plusz réteget, ezáltal gondoskodva a hőszigetelésről. Viszont azzal mindenképp célszerű számolni, hogy a padlószerkezet vastagságának igenis van egy maximum határértéke.

Célszerű egyébként a burkolat alatt megoldani egy páratechnikai réteg kialakítását a burkolat alatt annak érdekében, hogy a pára ne tudjon nemkívánatos módon átjutni. Ami pedig a hőszigetelés kialakítását illeti, erre a födém alsó síkjára illesztett kőzetgyapot vagy pedig üveggyapot nyújthat kedvező opciót, amelyeket a Józan Kft. webáruházában kifogástalan minőségben találunk meg.

A fentiek olvasatában persze minden bizonnyal világos, hogy a rétegrend és a hőszigetelés kialakítása komoly odafigyelést igénylő, komplex feladat. Ennek megfelelően erősen javasolt profi szakemberi csapattal konzultálva, illetve kooperálva megoldani a kivitelezést.

(Szponzorált tartalom)