keresés menü

A tökéletes steak sütésének titkai

A steak sütésébe már sokaknak beletört a bicskája, hiszen steak helyett jellemzően valamiféle hagyományosnak tekinthető sült hús lett a végeredmény, ami bár finom, de sok esetben köze sincs a steakhez. Az igazi steakhez ugyanis nem csupán a sütési idővel és hőmérséklettel kell tisztában lenni, hanem a hús fajtájára, az előkészítésére, és emellett a vastagságára egyaránt figyelmet kell fordítani.

A hús fajtája

Az egészségesség jegyében sokan előnyben részesítik az olyan húsokat, melyeken semmiféle zsiradék nem található, azonban steakek esetén ez igen nagy hiba. Ugyanis steakhez olyan húst érdemes választani, amin minimum egy vékony zsírréteg található, hiszen ez fogja megmenteni a kiszáradástól.

A hús típusát tekintve a steak esetében általában a bélszínt javasolják, mivel ez egy igen keveset használt izom, ami miatt kellemesen puha marad.

Bár a bélszín meglehetősen drága húsféle, ha olcsóbban szeretnénk megúszni a dolgot, akkor a hátszín szintén jó választás lehet. De csakis akkor, ha egy megbízható hentestől szerezzük be, nem pedig a szupermarket leértékelt hűtőjéből vesszük ki.

Bordacsonttal együtt a marhaborda szintén megfelelő választás, ami a bordacsontok között feldarabolva vagy egybesültként is megállja a helyét.

A hús előkészítése

A hús előkészítése a szeleteléssel kezdődik, ami bélszín esetén minimum 2 centis vastagságot jelent, míg a hátszín 1,5 centi vastagra is vágható. Klopfolást sem a bélszín, sem a hátszín nem igényel, sőt, egyenesen tilos!

Bár a faszenes grillen készült ételek esetében a pácolással igen különleges ízvilágot hozhatunk létre, a steaket mégsem szokás ennyire fűszerezni. Bár a steaket is érdemes sózni és borsozni vagy steakhez való fűszerkeverékkel beszórni, de ezt lehetőleg csak a sütés megkezdése előtti pillanatokban tegyük, ellenkező esetben a só elvonja a hús víztartalmát.

Fűszerezés előtt viszont olajjal mindenképp érdemes alaposan bedörzsölni, így jó eséllyel nem fog a hús a rácsra ragadni.

Továbbá érdemes arra is figyelni, hogyha a húst a sütést megelőzően hűtőben tároljuk, akkor sütés előtt hagyjuk felmelegedni, hiszen a hideg hússal könnyen megeshet, hogy kívül megég, belül viszont nyers marad.

Meddig süssük a steaket?

A steak sütésének ideje nagyban függ attól, hogy véresen, közepesen vagy jól átsütve szeretnénk elfogyasztani, és természetesen a hússzeletek vastagsága szintén olyan tényező, amit ajánlott figyelembe venni. Hiszen egy másfél centis szelet néhány perc alatt jól átsül, de egy 2-3 centis szeletnek nyilvánvalóan több időre van szüksége.

Természetesen a steak sütéséhez az egyenletes hőmérséklet biztosítása szintén elengedhetetlen, éppen ezért a tűztérben lobogó tűz helyett vastag parázs legyen, hiszen ezzel biztosíthatjuk az állandó megfelelő hőfokot.

Amennyiben kedvet kaptál a steak sütéséhez, de nincs grillsütőd, keresd fel a Grillplaza.hu oldalát, és rendelj egy igazán minőségi darabot!

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥