keresés menü

A szakmunkák múltja és jelene

Nem kell sokat visszamennünk az időben, ha látni akarjuk, hogy milyen nagy változáson képes átmenni a világ, s vele együtt a munkaerőpiac is. Azon belül is a különböző szakmunkák azok, amik meglehetősen nagy utat jártak be napjainkig.

A 80-as években nem is volt kérdés, hogy a fiatalok szakiskolát fognak elvégezni, majd azt követően munkába is állnak. Aztán eljöttek a 2000-es évek, amikor is általános vélekedés volt, hogy egy 18 éves, ha valamire vinni akarja az életben, akkor bizony továbbtanul, és meg sem áll egészen a diplomáig.

Manapság újra átalakulóban van a szakmunkákról kialakult kép, amit többek között az is jól mutat, hogy ismét sokan döntenek úgy, hogy egy ilyen munkakörben helyezkednek el. Ide kattintva láthat villanyszerelő, CNC gépkezelő állásokat Ózdon, és ki tudja, még akár kedvet is kaphat a jelentkezéshez!

Amikor még mindenki tovább akart tanulni…

A múltban a szülők nagy többsége azt sulykolta a gyermekeknek, hogy a főiskola és az egyetem elvégzése az egyetlen út a sikeres és boldog élethez. Tették ezt talán azért, mert a saját bőrükön tapasztalták meg a szakmunkákkal járó nehézségeket, kihívásokat, amiktől meg akarták óvni a csemetéiket.

És persze azt is meg kell említenünk, hogy a magasabb végzettséggel betölthető állások magasabb presztízzsel járnak, és annak idején bizony ennek is nagy jelentősége volt. A világ azonban megváltozott, és az ilyen jellegű megítélések is átformálódtak.

Könyvelőből, informatikusból, orvosból egyre több lett, kőművesből, asztalosból, kovácsból meg egyre kevesebb. Ez vezetett el odáig, hogy ma már az igazán jól és lelkiismeretesen dolgozó szakember igazi kincs lett.

A szakmunkák jelentősége egyre jobban felértékelődik

Ha építkezünk vagy felújítjuk a lakásunkat, és szakembert keresünk, akkor bizony nagy fába vágjuk a fejszénket, ugyanis nem könnyű rátalálni egy olyan személyre, aki nemcsak tudja, hogy mit kell csinálni, hanem ügyesen és nem utolsósorban esztétikusan el is végzi a feladatot. Ugyanez a helyzet akkor is, amikor más szakmunka elvégzésére keresünk embert.

A munkás világban jelentkező hiány azt eredményezte, hogy meg vannak becsülve az igazán jó szakemberek, és az sem utolsó tényező, hogy magas árat kérhetnek el a munkájukért cserébe. Manapság tehát – a régi hiedelmeket, előítéleteket ledöntve – egyre többen döntenek úgy, hogy szakmát tanulnak és azzal keresik a kenyerüket.

Mi várható a jövőben?

Nekünk sincs jövőbe látó jósgömbünk, de a jövőben várhatóan még nagyobb igény fog mutatkozni a szakmunkák, s ezzel együtt az ügyesen dolgozó szakmunkások iránt. Ez pedig azt jelenti, hogy nagyon is megéri kitanulni valamelyiket.

Ugye, milyen érdekes végigkövetni, hogy milyen irányban változik a szakmunkák jelentősége, népszerűsége? Nem is olyan régen egyértelmű volt, hogy ha egy fiatal kezdeni akar valamit az életével, akkor bizony sok évet tanulással tölt, és majd a diplomával a kezében helyezkedik el. 

Ma már azonban egészen más a helyzet, hiszen egy szakmunka betöltésével is szert tehetünk egy jó fizetést és kedvező feltételeket nyújtó állásra.

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥