keresés menü

A pontos mérés nélkülözhetetlen kelléke a precíz bolti mérleg

A bolti mérlegek használata számos kiskereskedelmi egységben nélkülözhetetlen. Súly alapján számolt termékei nemcsak a csemege üzleteknek, húsboltoknak, zöldségeseknek vannak, hanem önkiszolgáló éttermek, büfék és egyéb létesítmények is árusítanak ilyen termékeket.

A pontos mérlegelés amellett, hogy a vásárlók részéről elvárás és a hatósági szabályozásoknak is megfelel, a vállalkozások saját elszámolását, logisztikai és raktározási terveit is befolyásolja. 

Ahhoz, hogy precíz méréseket végezhessük, minőségi bolti mérleggel kell rendelkeznünk. 

A bolti mérlegekről

Több, különböző méretű és funkcióval rendelkező bolti mérleg közül választhatjuk ki vállalkozásunk számára a legmegfelelőbb eszközt. Az ILMARKET.HU a mérlegtechnikai termékek kiváló ismerőjeként javasolja, hogy kizárólag garantáltan megbízható, minőségi eszközöket érdemes beszerezni, melyek bevizsgáltak és tanúsítvánnyal rendelkeznek. A pontos mérés alapja a hitelesített mérleggel történő mérés.

Tudnivalók a szabályozásról

Az asztali mérlegek, melyek többek között a boltokban, piacokon üzemelnek, hitelesítéssel kell, hogy rendelkezzenek a használat során. A hitelesítést a (127/1991. (X. 9.) Korm. rendelet szabályozza, általában a gyártók kérik a termékek hitelesítését a mérésügyi hatóságtól. A mérlegek hitelesítése két év után lejár. Sok vállalkozás nincs tisztában ezzel a ténnyel, így csak az ellenőrzések során derül ki, hogy valójában már évek óta szabálytalanul, lejárt hitelesítéssel használják a mérőeszközt.

Az új bolti mérlegeken az EU területén a mérlegen lévő címkén található CE+M jelölés és a meglévő tanúsítvány igazolja a hitelesítést. A hitelesítés kiadására vonatkozó dátum pedig az M utáni kétjegyű szám, mely a hitelesítés évének utolsó két számjegye. Tehát az M20 jelölés szerint a mérleg 2022. december 31-ig működhet szabályosan.

A vállalkozások raktáraiban történő logisztikai feladatok ellátásához, illetve belső használatra hitelesítés nélküli mérlegeket is alkalmazhatunk.

A bolti mérleg típusai

A kompakt bolti mérlegek tökéletesen megfelelnek a kisebb üzletek, irodák, konyhák mérési feladatainak ellátására. Napjainkban a vevők részéről is elvárás, hogy jól látható, LCD kijelzővel rendelkező mérlegen tudják ellenőrizni a termékek súlyát, így a legtöbb készülék már nagy méretű digitális vagy LCD kijelzővel rendelkezik. A tára vagy a nulla követés funkciók ezekben az eszközökben megtalálhatóak.

A darabszámláló mérlegek azon cégeknek megfelelő mérőeszközök, ahol kisebb, apróbb alkatrészek, tárgyak mérése történik. Ezek a mérlegek az össztömeg alapján képesek a lemért termékek darabszámát meghatározni. Jó példa erre a nagyobb barkácsáruházak csavarosztálya, ahol ilyen mérlegen történik a csavarok, szögek, pici alkatrészek lemérése. De bármely cég raktározási feladatainak pontos ellátásához is használható lehet a darabszámláló mérleg.

(Szponzorált tartalom)