keresés menü

A kézi csempevágó működése

Valódi klasszikusok a csempék felhelyezésének világában ezek a praktikus, könnyen kezelhető, akár laikusok számára is használható kézi szerkezetek. Működésüknek lényege, hogy egy vágókerékkel rendelkeznek, amely mély karcolást ejt a lapokon és így egy törésvonal keletkezik, amely mentén könnyedén el lehet törni a csempét vagy járólapot. Lássuk, mi mindent érdemes tudni ezzel kapcsolatban!

Milyen előnyei vannak a kézi csempevágónak?

Hatalmas pozitívuma ezeknek a berendezéseknek, hogy gyakorlatilag bárhol bevethetők ahol éppen szükség van rájuk, hiszen nem szükséges a működtetésükhöz áram. Kis súlyának köszönhetően pedig egyszerűen hordozható. Emellett jóval kedvezőbb az ára, mint az elektromos társaiknak, vagyis azok számára is elérhető, akik bár nem szakemberek, de szeretnék a saját kezükkel felújítani a házuk egy részét. Vagyis tulajdonképpen a gépen, a csempén és a két kezünkön kívül nem lesz szükség másra a használatához.

Milyen hátrányai vannak a kézi csempevágónak?

Természetesen jóval lassabb és fárasztóbb a munka egy ilyen kézi vágóval, mint egy digitális verzió segítségével, ám kisebb beruházások esetén ennek ellenére jó szolgálatot tehet. Jó tudni emellett, hogy sok típus csak korlátozottan alkalmas nagyobb és vastagabb lapok vágására és nagyobb az esély arra is, hogy az élek nem lesznek tökéletesek. Éppen ezért nagyon fontos az odafigyelés, hiszen például mai modern burkolólapok sokszor nagy felületűek, és nem férnek bele minden eszközbe. Vagyis mindezeket természetesen érdemes mérlegelni, mielőtt munkához látnánk.

Mit érdemes figyelembe venni vásárlás előtt?

Nagyon fontos tudni, hogy vannak olyan részletek, amelyekre mindenképpen érdemes odafigyelni, akkor ha valaki kézi csempevágót készül vásárolni. Egyrészt mivel a kézi csempevágók esetében a vágókerekek, valamint az általuk létrehozott acélrudat működése kulcsfontosságú, ezeknek a felépítését minden esetben ellenőrizni kell. Figyelni kell arra, hogy sérülésmentes legyen és éles. Az acélrudak és vágókerekek mögött helyezkedik el az úgynevezett törőlap, amely segíti a lapok kettétörését. Ennek is makulátlannak kell lennie nem csak a vásárláskor, de a későbbiek során is. Mindezek ellenőrzését úgy tudod kivitelezni, hogy egy próba darabon egészen lassan végzed el a vágást, így hamar kiütközik, ha esetleg sérült valahol a kerék. Lényeges tudni továbbá azt is, hogy ha álló típust választasz, semmiképpen se billegjen, hiszen ezzel máris elvész a precíz és pontos munkavégzés alapja.

Hogy működik egy ilyen szerkezet?

Ahogy már fentebb is említettük, ezek a szerkezetek egy-egy vágókerékkel vannak felszerelve. Ezek a használat során mély karcolást ejtenek a lapokon, olyan törésvonalat hozva ezzel létre, amely nyomán nagyon könnyű lesz eltörni a csempéket vagy járólapokat az adott helyen. Ehhez csak arra van szükség, hogy a csempét jó szorosan rögzítve a vonal mentén vágjuk végig a felületet a vágókerékkel. Ezt a csempevágón található kar előre tolásával, majd hátrahúzásával tudjuk megtenni. Fontos tudni, hogy ha a karcolás helyesen történt, akkor létrejön a kívánt törésvonal és a lapokat könnyen, sérülés nélkül el lehet törni. Nagyon fontos, hogy a precizitásra és pontosságra minden esetben kiemelten oda kell figyelni.

A fentiek alapján látható, hogy kisebb munkákra tökéletes választás egy ilyen kézi csempevágó akkor is, ha valaki nem szakember. Egy kisebb fürdőszoba kicsempézése, a terasz leburkolása vagy éppen egy konyhai falrész csempézése nem jelenthet akadályt egy ilyen szerkezet segítségével.

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥