keresés menü

A jakuzzi története

A mai Olaszország területén, Merano városában bukkantak rá a legrégibb ásványi fürdőre. Legalább 5000 éves. A szakemberek úgy vélik, hogy az egyiptomiak használtak először a történelem folyamán pezsgőfürdőt terápiás célokra Kr.e. 2000 körül. Ám csupán a görögök és rómaiak esetében találtak arra utaló bizonyítékokat, hogy az ásvány- és termálvizek gyógyító hatásait is kiaknázták.

Azóta persze sok év telt el és sok víz folyt el e forrásokból is, de a fürdőkultúra továbbra is nagy megbecsültségnek örvend. 

Az első hidromasszázs-berendezés

Sokan úgy vélik, hogy a jakuzzi japán eredetű szó. A télvíz idején a magukat a természetes forró vizes medencékben áztató japán makákók, a „japán show monkey-k”, kétségkívül ezt az érzetet erősítik. Az igazság azonban sokkal prózaibb.

Az 1950-es években az olasz származású Jacuzzi fivérek készítették az első masszázskádat Kaliforniában. Egyik rokonukat, Kenneth Jacuzzit reumás fájdalmak kínozták, és orvosa hidromasszázst javasolt neki. A repülőgépek mellett szivattyúk is készültek a családi gyárban, így hát a család legyártott egy berendezést a rokonnak. Roy – a hét fivér egyike – látta meg az üzleti lehetőséget a pezsgőfürdőben, és a fúvókákat, melyen a víz-levegő elegy áramlik, megbütykölte egy kicsit. Csökkentette a motor keltette zajt, és vízmelegítőt szerelt be. A jakuzzik karrierje azóta töretlen. A családi cég pedig még napjainkban is sikeresen működik. 

Ellazulás télen-nyáron

Milyen remek dolog is, ha egy fárasztó nap után otthonunkban élvezhetjük a kellemes meleg és tiszta vizű saját jakuzzit, azaz egy masszázsmedence vagy pezsgőfürdő kínálta örömöket. Pezseg a meleg víz, ellazul és felmelegszik a test, az erek kitágulnak. Mindez rendkívül pozitív hatással van a vérkeringésre. Már 20 perc után csökkenhet a vérnyomás, és segíthet alvási gondok esetén is.

Ma már nem csak luxusvillák tulajdonosai vagy wellness szállodák vendégei aknázhatják ki e remek tulajdonságokat. Kapható akár négy- vagy hatszemélyes felfújható mobil jakuzzi is. Ára merev falú társaihoz képest sokkal kedvezőbb. Bárhol felállítható: a fürdőszobában, az erkélyen, a teraszon vagy a kertben is. Beüzemeléséhez sem kell szakembert hívni. 

Melegítés, vízlágyítás és karbantartás

Fontos, hogy a fúvókákon beáramló levegőbuborékok ne hűtsék le a jakuzzi felmelegített vizét, ezért egy készülék még a levegő felmelegítéséről is gondoskodik. A kemény víz károsíthatja a medencék alkatrészeit. Éppen ezért a jakuzzik esetében is nagyon fontos a rendszeres karbantartás és tisztítás. De ma már ez sem bonyolult az elektromos vízlágyító berendezések használatával. Így nem lesz vízköves sem a belső csőrendszer, sem pedig a vízforgató lapát. 

Ebből adódóan minden vízzel érintkező belső alkatrész élettartama megnő, és sokkal tartósabban és gazdaságosabban lehet üzemeltetni a masszázsmedencét. A beépített sóbontó készülékkel pedig akár 80%-kal kevesebb vegyszert kell használni.

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥