keresés menü

A homlokzati hőszigetelés legfontosabb eleme

A ragasztótapaszok két szerepet töltenek be a hőszigetelő rendszerekben: a hőszigetelő lapok homlokzatra ragasztásához, illetve a felületet lezáró színes vakolat alapjaként üvegszövet hálóval megerősítve. 

Hogyan válasszunk rendszerragasztót?

A rendszerragasztók hőszigetelő rendszerek alkotóelemeként engedélyezettek, és ragasztóként vagy tapaszként használhatók. A rendszerragasztókat elsősorban három szempont alapján választják ki: az alkalmazás helye, a hőszigetelő lapok anyaga, valamint egyéb különleges körülmények figyelembevételével.

Szerezz be nagyszerű rendszerragasztókat a Cemix weboldaláról, hogy minőségi és tartós hőszigetelést kapj végeredményül!

A lábazati zónában a mechanikai igénybevétel, a nedvesség és a heves esőzések miatt speciális hőszigetelő táblákat szükséges alkalmazni. Az alaprétegnek képesnek kell lennie ellenállni mechanikai igénybevételenek, miközben kompatibilisnek kell lennie az ehhez az anyaghoz használt rendszerragasztóval.

Hőszigetelő lapok anyaga és különleges körülmények

Extrudált polisztirol (XPS), FormEPS (habosított polisztirol), grafit EPS (expandált grafit polisztirol), vagy ásványgyapot hőszigetelő lapok anyagaként használjuk a ragasztót? 

A hőszigetelő lemezhez nem illeszkedő ragasztó nem képes kompenzálni a lemezek hőtágulását, nem képez kellően erős kötést, és nem elégíti ki a hőszigetelő rendszer további igényeit, például a nagyobb páraáteresztő képességet. Az egyes ragasztókhoz használható anyagok jellemzően a csomagoláson fel vannak tüntetve.

A forgalmas utcákra és terekre néző épületek földszintjén várhatóan megnő a mechanikai igénybevétel, ami extra szilárdságot tesz szükségessé a színes vakolat alaprétegében. Ez egy olyan különleges körülmény lehet, amely befolyásolhatja a döntést ragasztó választása során.

A ragasztóréteg meghatározása

Homlokzati négyzetméterben adjuk meg azt, hogy mennyi lesz a projekthez szükséges rendszerragasztó mennyisége. Ez a szám figyelembe veszi a ragasztó és a megerősített alapréteg anyag iránti igényt is.

A megadott érték a pont-perem módszerre vonatkozik, amely a legnépszerűbb metódus, és a ragasztóréteg pontokban történő felhordását jelenti a belső felületre és a tábla szélére, és nem a teljes felület ragasztását jelenti. Így lehetőség van még a lapok kismértékű mozgatásával az egységes sík felület kialakításához, miközben megakadályozzuk a légáramlást a hőszigetelő táblák mögött, és kellően erős ragasztót hozunk létre ahhoz, hogy a táblákat a falhoz rögzítsük.

Annak elkerülése érdekében, hogy a szél szívóereje a teljes hőszigetelő rendszert leszakítsa a falról, ügyeljünk arra, hogy a szétterített ragasztóréteg a hőszigetelő lemez legalább 40%-át fedje.

Ha további dübelezésre van szükség, a ragasztóréteg felhordásakor ne feledjük, hogy csak ragasztás után lehet dübelezni, ezért a ragasztási pontokat a dübel követelménynek megfelelően kell elhelyezni. 

Fedezd fel a Cemix honlapján elérhető nagyszerű hőszigetelő anyagokat, és válaszd a minőséget és a megbízhatóságot!

(Szponzorált tartalom)