keresés menü

A gyermekek szájhigiéniája és a tejfogak helyes ápolása

A mai napig a köztudatban él az a tévhit, hogy a tejfogakra nem igazán kell figyelni, illetve vigyázni, mert idővel kipotyognak, hogy helyet adjanak az egészséges, maradandó fogaknak. Ez azonban nem igazán helytálló, ugyanis a tejfogak sokkal fontosabbak, mint azt sokan hiszik.

A tejfogak optimális esetben egy egészséges alapot biztosítanak a későbbi, maradandó fogak számára. Emellett a helyes harapás és rágás kialakításában, valamint a beszédhangok képzésében is szerepük van.

A MesterDent Fogászati Rendelő tömés, szájsebészet, fogszabályozás, implantológia, mikroszkópos gyökérkezelés és általános fogászati panaszokkal kapcsolatban is várja a pácienseket. A kilencedik kerületi rendelőben magas színvonalon történnek a kezelések, amit a fogászati CBCT és a kis röntgengép is elősegít.

Szájápolás a kezdeti időszakban

A szájápolást egészen korán, már csecsemőkorban, az első fogak megjelenése előtt meg kell kezdeni. Ameddig a babának nincsenek fogai, addig egy ujjra húzható puha szilikon fogkefe vagy egy benedvesített gézdarab segítségével lehet tisztítani a szájüreget, fogkrém használata nélkül. Érdemes korán elkezdeni és egyfajta rutint kialakítani a szájápolás terén, hogy a baba később ne tartson a fogkefe alkalmazásától.

Nem szabad elfeledkezni a baba azon dolgainak fertőtlenítéséről sem, melyeket a kicsi a szájába vehet. Ez nagyon fontos, mivel így akár a szájpenész kialakulása is megakadályozható. 

Ha megjelentek az első fogak, akkor egy puha, kifejezetten gyermekek számára készített fogkefe és fogkrém segítségével szükséges tisztítani a szájat napi szinten körülbelül két-három percen keresztül. A szakemberek ajánlása alapján az iskoláskorúaknak a fogselyem használata is javasolt.

Segítség a gyermek szájápolásban

A szülői példamutatás minden téren fontos, így a szájápolásban is. A gyerekek mindenben utánozzák a szülőket, ezért nagy szerepük van a helyes fogmosás elsajátításában. Sokkal könnyebb megtanulni ezt a folyamatot, ha azt látják, hogy minden reggel és este megmosni a fogat jó szórakozás és nem kell félni tőle.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy gyermek számára az egész világ egy nagy játszótér. Ennek megfelelően kezdetben csak játszik a fogkefével, így elkél a szülő segítsége, hogy a fogak tisztítása valóban megvalósuljon. Persze lehet fogmosással kapcsolatos meséket mondani, mondókázni, hogy szívesen zárja ezzel a tevékenységgel a napot a pici. Ha már elég idős, akkor egyedül is végezheti a folyamatot, azonban időről-időre érdemes ellenőrizni, hogy helyes-e a technikája.

A helyes technika elsajátítása

Rendkívül nehéz egy izgő-mozgó gyereknek megtanítani a helyes technikát, de a türelem és a példamutatás csodákat tehet. Célszerű a tükör előtt együtt gyakorolni, így a kicsi látja, hogy milyen mozdulatokkal kell megtisztítani a fogakat. Néhány hasznos tanács sokat segíthet neki.

(Szponzorált tartalom)