keresés menü

A generátor felújításának menete és ára

A generátor nem örök életű, ám jó hír, hogy meghibásodása esetén a felújításra általában van lehetőség. Sőt mi több, nem csak lehetőség van rá, de még gazdaságosan is kivitelezhető, és túlságosan bonyolult eszközökre sincs hozzá szükség, csak egy megfelelő műhelyre és némi szakértelemre.

A legjobb persze az, ha az ember rögtön olyan szakemberhez vagy céghez viszi a felújítandó generátort, ahol direkt erre a feladatra specializálódtak.

A generátor szétszerelése

A generátort első körben darabokra szedik. Ehhez szét kell csavarozni a házat, ki kell emelni a forgórészt, amelyről lehúzzák a régi csapágyakat. Kiszedésre kerül az állórész és az elektromos panel is a diódasorral együtt.

A házról le kell szedni a feszültségszabályzót. Az alkatrészeket egy dobozba helyezik, majd állapotfelmérésnek vetik alá. A csapágyakat és a szénkeféket nem kell vizsgálni, ezeket minden esetben kicserélik egy valamire való műhelyben.

Állapotfelmérés

Minden elektromos alkatrész állapota mérés során állapítható meg. Megvizsgálják az állórészt, a forgórészt, a feszültségszabályzót és a diódahidat is. Amelyiket szükséges, azt cserélik. Az állórészt és a forgórészt adott esetben újra is lehet tekercselni. Bizonyos esetekben mérlegelni kell, hogy az ember felújíttatja-e e két részegységet, vagy beszerez egy újat. Van, hogy ez utóbbi hosszú távon jobban megkíméli a pénztárcát.

Az alkatrészek felmérését és megtisztítását követően az összeszerelés következik. 

Összeszerelés

A generátor típusának ellenőrzését követően jöhetnek a karbantartással kapcsolatos teendők. Az állórészt korróziómentesíteni kell, majd jöhet a forgórész festése.

A következő lépés a felújított generátor összeszerelése, amelynek részeként a diódahíd és az állórész beforrasztásra kerül. Új csapágyakat helyeznek a szakemberek a forgórészre, majd a pajzsokat illesztik össze. Az utolsó fázisban kerül fel a feszültségszabályozó. Legvégül felszerelik a már felújításon átesett és újrafestett ékszíjtárcsát, valamint a hűtőventilátort is.

A generátor tesztelése

Elvileg kész a folyamat, ám a biztonság kedvéért erősen javallott tesztpadon kipróbálni, hogy megfelelően működik-e a generátor. Ha igen, akkor kitöltik a szervizesek a garancialevelet, és a felújítás késznek tekinthető.

Mennyibe kerül mindez?

A bevizsgálás általában 5-10 ezer forintból megúszható, és van, ahol ezt bele is számítják a felújítás költségébe, amennyiben az szükséges. Maximum árat nehéz meghatározni, mivel az függ az elérhető alkatrészektől, azok árától és persze az anyagminőségtől is.

Pontos összeget nem lehet bevizsgálás nélkül meghatározni, de körülbelül 30-40 ezer forinttal érdemes kalkulálni személygépjármű esetében, amennyiben teljes felújítás indokolt. Ez az ár tehergépek, munkagépek esetében értelemszerűen magasabb.

(Szponzorált tartalom)