keresés menü

A falusi CSOK feltételei

A kormány Otthonteremtési programja nagyon népszerű a családok körében. A falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény, azaz a falusi CSOK is ennek a programnak a része, kifejezetten a kistelepüléseken élő családok számára jelent segítséget. 

A falusi CSOK igénylésének feltételei

A falusi CSOK olyan vissza nem térítendő támogatás, ami a vidéki kistelepülésen élő, vagy oda költözni szándékozó családok életében komoly értéket képviselhet. A 2022 június végéig igényelhető falusi CSOK csaknem 3000 vidéki kistelepülésen vagy a tanyákon élőknek nyújt segítséget használt lakás vagy ház vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez. Fontos, hogy a kapott összeg fele fordítható csak az ingatlan vásárlására, a másik felét korszerűsítésre vagy bővítésre kell költeni. (Ha a már meglévő ingatlant szeretné bővíteni a család, akkor szintén csak az összeg felével rendelkezhet.) 

A falusi CSOK összege

A falusi CSOK összege a vásárlással egybekötött korszerűsítésnél, bővítésnél egy gyermek esetén 600.000 Ft, két gyermekre 2.600.000 Ft, három gyermek esetén 10 millió forint. Ha a már meglévő lakás vagy ház kerül bővítésre, korszerűsítésre, akkor ezen összegek felével kell számolni.

A támogatás folyósítása az ingatlan minimális méretéhez is kötött. A bővítés után elérendő minimális hasznos alapterület nagysága meg van határozva. Ez:

  • egy gyermek esetén 40 m²
  • két gyermeknél 50 m²
  • három gyermeknél 60 m²
  • négy vagy több gyermeknél 70 m²

Mi a bővítés, mi a korszerűsítés?

Fontos tudni, hogy mi számít bővítésnek, és mi számít korszerűsítésnek? Az akolcson.hu falusi CSOK-ról szóló cikke tisztázza ezt a kérdést. A korszerűsítés nem egyenlő a felújítással vagy a lakás kifestésével, ahogy a bővítés sem egy lépcső építését jelenti.

Korszerűsítés során élhetőbbé kell tenni az ingatlant: új közműszolgáltatás(ok) bevezetését (gáz, csatorna, víz), ahol nincs fürdőszoba, WC létesítését, központi fűtés kialakítását vagy cseréjét, épületek szigetelését, nyílászárók energiatakarékosra való cseréjét, tetőcserét, kémény korszerűsítést, belső burkolat cserét, stb. A támogatási kérelemben akár több munkálat is megjelölhető. A korszerűsítést a támogatási szerződés megkötésétől számított 3 éven belül el kell végezni.

Bővítésnek minősül a lakás hasznos alapterületének építési munkálatokkal járó, legalább 8 négyzetméterrel való növelése. Ide tartozik a tetőtér beépítése vagy az emelet ráépítés is, ha ezáltal nem jön létre új lakás.

Kik igényelhetik a falusi CSOK-ot?

Minden olyan nagykorú, magyar, 1 éves TB jogviszonnyal rendelkező természetes személy, aki nincs rajta a negatív KHR listán (azaz nincs olyan hitelük, amit nem fizettek), a vele egy háztartásban élő, vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke(i) után.

Fiatal házaspárok számára lehetőség van arra is, hogy a falusi CSOK-ot megelőlegezett formában igényeljék. Ennek feltétele, hogy a házaspár egyik tagja a kérelem benyújtásakor még ne töltse be a 40. életévét, és legfeljebb 2 gyermek születését vállalják teljes bizonyító erejű magánokiratban.

(Szponzorált tartalom)