keresés menü

A borovi fenyő tulajdonságai

Építkezési célokra számos faanyagot használhatunk, és mindegyik rendelkezik valamilyen előnnyel. A borovi az erdeifenyő anyagát jelenti, ami rendkívül sokoldalú, tartós anyag, melynek rajzolata kifejezetten gyönyörű.

A borovi fenyő

Mint említettük, a borovi az erdei fenyő feldolgozásának eredménye. Alapvetően ez egy hegyvidéki növény, ami képes változatos éghajlati adottságok mellett is megélni, ami előnyös tulajdonságokkal ruházza fel.

Az erdeifenyő pionír faj, azaz elsőként jelenik meg azokon a helyeken, ahol még nincsenek fák, valamint rendkívül gyorsan nő. Megfelelően napos helyen 25-35 méteresre nő meg, törzsét pedig sűrűn borítják ágak. A szabadon álló egyedeknél gyakori, hogy megcsavarodnak, vagy görbén nőnek.

Laza görcsökkel és vöröses, pikkelyesen hámló kéreggel rendelkezik. Ez a kéreg életkorával együtt sötétedik, az idő előrehaladtával inkább repedezett képet adva. A geszt és a szíjács, azaz maga a faanyag, vöröses árnyalattal bír.

Maga az anyag közepesen kemény, de viszonylag könnyű, gyantajáratokkal sűrűn átszőtt. Különleges rajzolatát annak köszönheti, hogy a tavaszi és őszi pászták között erős a kontraszt, valamint az évgyűrűk gyakran hullámosak.

A kinézete miatt gyakori, hogy a borovi fenyőt beltéri használatra szánják, például táblásított lapok formájában. Készülhet belőle bútor, polc vagy álmennyezet, de számos más területen is felhasználják.

Előállítása

Viszonylag egyszerű feladat erdeifenyőből jó minőségű fűrészárut előállítani, mivel gyorsan és jól szárítható. A lucfenyőhöz képest kevésbé vetemedik meg, de ettől függetlenül még előfordulhat.

A vetemedés hatására repedések keletkeznek, ezért előállítás során ezt minden szín alatt próbálják elkerülni. A megvetemedett fát jobb helyeken nem is árulják, így ha megbízható helyről szerezted be a fát, nem kell ettől tartanod.

A fák kitermelése a téli hónapokban történik, a kivágott törzseket pedig gyorsan kérgelni és máglyázni kell. Ez egy nem elhanyagolható feladat, mivel ellenkező esetben a faanyag kékülésen eshet át.

Felhasználási területek

Könnyű megmunkálhatóságának köszönhetően, a borovi fenyő esetében bármilyen szerszám megfelelő. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a faragást nehezen viseli, ezért maximum nagyon óvatosan szabad ilyen munkálatokat végezni rajta.

A szögelés, csavarás, ragasztás igen egyszerű ennél a faanyagnál, ezért leggyakrabban bútorok, polcok, egyéb háztartási eszközök készülnek belőle. Adottságai mellett kinézete miatt is igencsak alkalmas erre a feladatra.

Azt azonban tartsd észben, hogy fény hatására sötétedésnek indul. Ezt kiküszöbölheted bizonyos kezelésekkel, de egyes esetekben még akár jól is mutathat a megváltozott árnyalat.

Széles körben használják a borovi fenyőt hajóépítésnél, tetőléc gyanánt, táblásított fenyőlapként, illetve mint ablak- vagy ajtófríz. Magukból a táblásított lapokból gyakran készül küszöb, ablakkeret vagy vakpadló.

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥