keresés menü

A bor kiskereskedelmi értékesítésének minőségi útja

A bor évezredek óta az emberiség történelmének kísérője. Közel hatezer éves múltra tekint vissza a borkészítés, bölcsője pedig a mai Grúziában keresendő. A Biblia is több helyen említi. Annyi teljesen bizonyos, hogy Európában a bor jelentette az egyik első erjesztett akoholos italt, és innen indult arra az útra, melynek során az egész világon ismertté vált.

A bor

A szőlő kisajtolt levéből készítik, a folyamat lényegi részét az alkoholos erjedés adja. A borászatot magas szinten művelők számára rendkívül fontos, hogy a készítés során hangsúlyt kapjon a természet is, mellyel eggyé válnak, és tisztelik benne, hogy egy élő és éltető nedűt, a bort tudják elkészíteni a segítségével. 

A bor kiskereskedelmi értékesítése sokféleképpen történhet. Mi most a minőségi borok kiskereskedelmét vesszük górcső alá, melynek igen kiváló képviselője a Borsuttogó, a webáruházukban különleges, színvonalas borokat találunk. 

Ezek a jó minőségű nedűk adják az alapját a pezsgőknek is, de többféle ital készülhet még belőlük, például habzóbor vagy brandy. A gyümölcsborok, a mézborok és egyéb erjesztett italok valójában nem számítanak bornak, csupán nevükben jelölik így őket.

A borkereskedelem kezdetei

Hogyan alakult ki a mai borkultúra? Miért szerették annyira már régen is a bort? Már az ókorra is igaz, hogy kevés volt az olyan ivóvíz, ami megbízható forrásból származott, és azt már akkor is tudták, hogy sok betegség okozója lehet, ha nem tiszta vizet fogyasztanak. Ennek jelentette egyik alternatíváját a bor, mivel ez a biztonságos folyadékpótlást jelentette.

Azonban ezzel együtt meg is jelent a borhamisítás, így szükégessé vált az italok vizsgálata és bírálata. Tehát a borkóstolás hagyományai is igen régre nyúlnak vissza, akárcsak a kereskedelmének kezdetei. Az ókori görögök széles körben elterjesztették az italt, és annak forgalmazását. A középkorban aztán a bor egybeforrt az egyházzal, végül napjainkra bekövetkezett kereskedelmének iparosodása és globalizációja, a webáruházakon keresztül pedig pillanatok alatt elérhetünk bármilyen terméket.

Mitől lesz jó napjainkban egy borokat forgalmazó webáruház?

Ha a minőséget tettük az első helyre, akkor biztosan olyan webshopban vásárolunk szívesen, ami nem szokványos kiskereskedelemmel foglalkozik. Ebben az esetben biztosan kerüljük az olyan oldalakat, ahol végeláthatatlan – és ezért átláthatatlan – a termékek sora. 

A kényelmes és kiszámítható italvásárlás fontos szempont. Ha lehetőségünk adódik megkóstolni is a kiválasztott termékeket – például egy boresten –, az bizonyára növelni fogja elégedettségünket. 

Emellett elengedhetetlen a szakértelem, ami nem feltétlenül jelent egyet azzal, hogy csupa olyan szakszavakat hallunk-látunk, amelyeket hétköznapi borkedvelőként nem értünk. Szimpatikus, ha úgy beszélnek a borászatról, hogy az könnyen érthető legyen mindenki számára.

A kevesebb néha több! Állítsuk a minőséget a mennyiség elé, ha borvásárláson gondolkodunk, és meglátjuk majd, hogy a borkiskereskedelem is lehet izgalmas és lenyűgöző.

(Szponzorált tartalom)