keresés menü

A biztonságos közlekedés elengedhetetlen a vízen is, de mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

A jó idő beköszöntével megnövekedik a folyók és tavak környékén is a turizmus, sokan szállnak vízre is, nem csak fürdeni vagy úszni járnak a partra. Fontos tudni azonban, hogy a vízen ugyanúgy vonatkoznak rájuk törvények, mint a szárazföldön vagy a légi közlekedésben, amiket be is kell tartani.

Amennyiben óvatlanok voltunk, és már megtörtént a baj, fontos azonnal jogi segítséget kérni. Dr. Janklovics Ádám büntetőjogra szakosodott védőügyvéd a büntetőeljárás bármely szakaszában teljeskörű és hatékony védelmet tud nyújtani.

Ebben a cikkben annak nézünk utána, hogy milyen vízi bűncselekményeket lehet elkövetni, illetve azok büntetéséről is ejtünk néhány szót.

Közlekedés biztonsága ellen elkövetett bűncselekmény

A vízen is elsődleges a közlekedés biztonsága, aki ez ellen követ el bűncselekményt, akár több év szabadságvesztéssel is büntethető. A mechanikus és elektromos eszközök, valamint a rádióberendezés megrongálása is idetartozik.

Aki mások életét vagy testi épségét veszélyezteti akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, esetleg fenyegetőleg vagy erőszakkal lép fel a jármű vezetője ellen, mind ebbe a körbe tartozik. A bűncselekmény akkor is megvalósul, ha nem következik be baleset, csak az elkövető veszélyt idéz elő. A büntetési tételek a bűncselekmény eredménye szerint alakulnak.

Ha az elkövető vízi közlekedési ágazatot érintő közlekedési szabályok hatálya alatt áll, akkor nem a vízi közlekedés veszélyeztetése, hanem foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés valósul meg.

Motorcsónakot sem szabad ittas állapotban vezetni

Gépi meghajtású úszólétesítmény ittas állapotban történő vezetése is büntetendő, tehát egy motorcsónakot sem szabad alkohol fogyasztása után elindítani. Tapasztalt és felelősségteljes horgászok ezt bizonyára pontosan tudják is. A közlekedés biztonsága mellett a testi épséget és az életet is védeni kell, tehát az ittas vezetés ebben az esetben is vétség.

Egy vízi baleset jogász szakértelmét igényli, illetve a segítségét, ugyanúgy, mint a szárazföldi, tehát amennyiben megtörtént a baj, ne habozzunk felvenni a kapcsolatot vele. Az is tény, hogy a nem gépi meghajtású úszólétesítmény vezetője is felelősségre vonható, ha súlyos testi sértést vagy halált okoz ittasan.

Egyéb esetek

A bódult állapot ugyanebbe a kategóriába tartozik, hiszen gyakorlatilag más szerek is hátrányosan hatnak a vezetési képességre, amelyek fogyasztása szintén ugyanolyan veszélyhelyzeteket idézhet elő.

Azt is meg kell említenünk, hogy vezetésre alkalmatlan személynek átengedni a vezetést szintén büntetendő a vízi közlekedésben is. Ha már az átvevő részéről mozgásba került a jármű, az elkövetési magatartás meg is valósult.

A vízi közlekedés tehát ugyanolyan körültekintést igényel, mint a szárazföldi. Oda kell figyelni a biztonságra, óvni kell magunk és mások egészségét, illetve testi épségét is. Ellenkező esetben felelősségre vonhatók leszünk a tetteinkért.

(Szponzorált tartalom)