keresés menü

5G és robotika – tényleg van mitől félnünk?

Az 5G-s mobilhálózat lassan, de biztosan begyűrűzik a mindennapjainkba. Ez egyesek számára örömet jelent, míg sokakban kétségeket ébreszt. Rákot okoz? Értelmetlen? Terjeszti a koronavírust? Ezer és egy bizarr tévhit kering az 5G-ről. Egy dolog azonban biztos: igen kevesen ismerik még a valódi előnyeit. Mitől lesz jó nekünk az 5G hálózat, és mit várhatunk a jövőtől?

Az 5G hálózat és önvezető járművek

Ez a hálózattípus a korábbiakkal ellentétben jelentősen gyorsabban közvetíti az adatokat. Tulajdonképpen valós időben kapja meg a fogadó fél a küldött információkat. Ez a sebesség az alapfeltétele annak, hogy valóban profi önvezető járműveket fejleszthessenek. Az ilyen járműveknél ugyanis kiemelten nagy jelentősége van a valós idejű adatcserének.

Robotika a sebészetben 

Jó lenne, ha a legprofibb sebészek a világ bármely pontján életet menthetnének pusztán robotkarok használatával? Ez a korábbi adatátviteli sebesség mellett lehetetlen volna. Azonban az 5G lehetőséget ad, hogy a kórházakban robotikával összekötött precíziós műtéteket végezzenek a sebész távollétében is. Még akkor is, ha ő épp egy teljesen más kontinensről műt.

Környezetszennyezés ellen

Számtalan robot és innovatív, messziről vezérelhető készülék áll rendelkezésre a veszélyesen szennyezett területek távolról való megtisztítására. Gondoljunk csak a sugárszennyezett területekre vagy a különféle aknamezőkre. Ide élőlény nem teheti csak úgy be a lábát, ellenben a távvezérlésű gépekkel. A robotikával csökkenne a pazarlás és a műanyagszennyezés, hiszen felgyorsulna tőle a hulladékgazdálkodás és az újrahasznosítás. Az ilyen kezdeményezéseket a nagyobb kereskedelmi vállalatok, mint az Alza mindig támogatták. Ezzel nem csak a társadalmi szerepvállalásuk lehet hatékonyabb, de nekik is érdekük, hogy ne boruljon rájuk a szemét az áruszállítás kapcsán.

Bár sokan aggódnak az 5G vélelmezett káros hatásait illetően, viszont idáig ezeket egyáltalán nem sikerült bizonyítaniuk. Ugyanakkor ez a technológia szó szerint megváltoztathatja a világunkat egy jobb irányba, ha eléri a hálózat a globális lefedettséget. Általa tisztább lehet a Föld, javulhat a szállítmányozás és az egészségügyi ellátás is. Ez pedig a gazdaságilag elmaradottabb országok számára különösen életmentő lehet.

(Szponzorált tartalom)