keresés menü

5+1 tipp: így leszel te is szupertanuló

Ma már általánosan elfogadott az egy életen át tartó tanulás. Sokan tapasztalják meg ennek előnyeit, és talán még ennél is többen ennek igényét. Az ugyanis, hogy valaki egy életen át, folyamatosan tanul, főleg azért van, mert folyamatosan szüksége van új ismeretekre.


A mai felgyorsult, technológiák által átszőtt világunkban egyszerűen nem teheted meg, hogy nem tanulsz, mert azonnal lemaradsz. Ha viszont tanulsz, akkor benne maradsz a körforgásban, ráadásul az elmédet is folyamatosan frissen tarthatod. Mutatok neked összesen 6 tuti tippet, amivel te is szupertanulóvá válhatsz.

  1. Rendszeres olvasás

Az olvasás az agyunk edzése. Ahogy az izmokat, úgy az agyunkat is edzeni kell, különben eltunyul. Olvasás közben az agyad folyamatosan bővül, változik, mintázatokat és új kapcsolatokat hoz létre. Folyamatosan aktív. A legtöbb sikeres ember sokat olvas. Ez vajon véletlen? Ők nem extra feladatként vagy időtöltésként tekintenek az olvasásra, hanem egy lehetőségként, hogy fejlesszék magukat, javítsák életminőségüket, előrelépjenek karrierjükben, vállalkozásaikkal. Például Bill Gates évente 50 könyvet olvas, Elon Musk gyerekként napi kettőt olvasott, míg Mark Zuckerberg kéthetente egyet olvas el.

2. A tanulás egy folyamat

A folyamatos tanulásra úgy kell tekintened, mint egy folyamatra. A folyamatot úgy tudod fenntartani, hogy olyat olvasol, ami valóban érdekel, ami hatással vannak rád, és segít elérni a céljaidat. A kíváncsiság ugyanis az egyik fő hajtóerő, és segíti az egy életre szóló tanulást. Az igazi szupertanulók élvezik, hogy folyamatosan fejleszthetik magukat, és mindig új ismeretekre tehetnek szert.


3. A növekedési gondolkodásmód

A growth mindset nem a meglévő képességekre és egy adott intelligenciaszintre koncentrál (mint a fixed mindset). Inkább a fejlődési lehetőségekre, a tanulás lehetőségére és az agy rugalmasságára, fejleszthetőségére. Ez a gondolkodásmód serkenti a motivációd, így könnyebben átlátod és észreveszed a lehetőségeket a tanulásra, fejlődésre. A DreamJo.bs blogján olvashatsz erről is, és még sok további érdekességről.

4. Oktass!

Vannak olyan kutatások, melyek szerint a másoknak átadott (oktatott) tudásod 90%-át te magad is megjegyzed. Ez az egyik leghatékonyabb módja az új dolgok megtanulásának. A pszichológusok szakszava erre: “visszakeresési gyakorlat”. Ennél biztosabb módszert keresve sem találhatnál a tudásod megszilárdításához.

5. Agytorna

Figyelned kell a mentális egészségedre. Erre kiváló az első pontban írt olvasás is, de oda kell figyelni a megfelelő tápanyagbevitelre is. Fontos megérteni, hogy bár az idő előrehaladtával az agyunk veszít a frissességéből, de tudatos karbantartással ez a folyamat lassítható.

6. Mindig tarts szünetet!

Nem terhelheted túl az agyad! A legújabb kutatások szerint kifejezetten fontosak a tanulás során tartott szünetek. Épp annyira, mint a gyakorlás, tehát ne feledkezz meg róla!

(Szponzorált tartalom)