keresés menü

4 érdekesség kedvenc nyári édességünkről, a fagyiról

Most, hogy itt a nyár és tombol a hőség, szinte nincs olyan ember, aki ne kívánna meg egy ízletes, hűsítő fagylaltot. A tipikusan nyári csemegék közül egyértelműen ő az aranyérmes, kicsik és nagyok egyaránt rajonganak érte. Most nézzünk meg pár érdekességet vele kapcsolatban!

Hosszú múltra tekint vissza

Egyes források szerint a fagylalt ősét már időszámításunk előtt is ismerték az ókori Kínában. Persze ennek még nem sok köze volt a ma ismert fagyihoz: hóból (vagy jégből), tejből és gyümölcsökből állt. 

Az ipari gyártása azonban csak jóval később, 1851-ben kezdődött meg az Egyesült Államokban. Azóta is az USA a legnagyobb fagylaltfogyasztó a világon, a háztartások 90 százaléka rendszeresen fagyizik, Európában pedig Norvégia jár az élen. 

Változatos kínálat, hagyományos és extrém ízek

Bár ma már rengetegféle ízű fagyit lehet kapni, a legnépszerűbb azonban még mindig a klasszikus vanília, őt követi a csokoládé és az eper. Mellettük azonban már számtalan egyéb ízvariáció létezik, némely közülük egyes ételek ízvilágát adja vissza: például almás pite, áfonyás sajttorta, túrós rétes, Sacher torta, csokis keksz… és még hosszan lehetne folytatni a sort.

Léteznek azonban olyan extrém ízek is, melyeket csak a legbevállalósabbak mernek kipróbálni: ilyen többek között a camembert sajtos, hot dogos, chilis, fokhagymás, tormás-lilakáposztás, édesgyökeres vagy pizzás ízű fagylalt. 

Valódi kulináris élmény

Fagyit enni nem csak tölcsérből, az utcán sétálva lehet, hiszen meglehetősen népszerűek a hatalmas fagyikelyhek is, ahol a többféle fagyi mellett gyümölcs, öntet és díszítőelem is helyet kap, ízléses elrendezésben. 

Egy ilyen fagyikehely elfogyasztása remek program egy meleg nyári napon, amikor az ember hűsítő finomságokra vágyik. Az ebéd elkészítését érdemes az Interfoodra bízni, így nem kell felmelegíteni a lakást a tűzhely bekapcsolásával, desszertnek pedig jöhet egy ínycsiklandó fagyikehely egy hangulatos cukrászda árnyas teraszán. 

Eltérő minőség és mennyiség

Némely fagylaltozó azzal csábítja a vendégeket, hogy óriási adagokat kínálnak viszonylag olcsón, melyekből már egyetlen gombóc is alig fér egy normál méretű tölcsérbe. Ezek a fagyik azonban többségében levegővel dúsítottak, ettől nő a térfogatuk és könnyedebb, lágyabb az állaguk. Minőségben viszont alulmaradnak a kézműves fagylaltokkal szemben, melyeket kisebb gombócokban kínálnak, viszont sokkal intenzívebb ízekkel bírnak. 

A nagyipari fagyikat egyébként sokszor aromák, színezékek és növényi zsiradékok felhasználásával készítik, a tej egy részét pedig vízzel helyettesítik. A kész fagyikat tégelyekben szállítják ki a cukrászdákba, hogy ott gombóconként árulják. 

Ellenben a kézműves fagylaltokat általában helyben készítik, friss alapanyagokból, adalékanyagok nélkül. Itt például az eperfagyi igazi eperből van, és a pisztácia sem az ételfestéknek köszönheti zöldes színét.

(Szponzorált tartalom)