keresés menü

Friss Popot Minden Áldott Napra!

Mióta tavaly decemberben elindult a Spotify, túl sok izgalmas dolog nem történt vele. Adódhat ez abból, hogy nincs itthon képviseletük, vagy abból is, hogy nem kötődnek még olyan szervesen szolgáltatóhoz, mint a Deezer. Mindenesetre jóval több lehetőség van még benne, mint amit most kihasználunk. Lehetnének speckó megjelenések, lehetne pörgetni a playlisteket, és KFC-n kívül túl sok lokális hirdetést még nem hallottam ott, de gondolom ezek megjönnek majd idővel.

Ezeken sokat változtatni nem tudok, viszont egész hónapban összegyűjtöm a legjobb új zenéket egy listába, fel lehet rá iratkozni, és egy szubjektív szűrőn keresztül csepegtetni a friss popot minden napra.

Egyébként nagy örömmel töltött el az SMS december elején a Spotify-tól: hamarosan nálunk is eléhehetővé válik a szolgáltatás. 2008 óta nagyot ment a dolog, erősen átszabta a piacot, szóval inkább vele érdemes menni, mint ellene.

Néhány fontosabb számot választottam a mostani listából, a közös nevező az, hogy mindegyikhez kötődik valamilyen személyes élmény.

How To Dress Well – What You Wanted

Mondjak annál többet, hogy az egyetlen fehér fickó, aki asztal alá énekli bármelyik fekete R’N’B vagy soul énekesnőt? Mondom mondjuk azt, hogy ehhez a finomkodáshoz akkora ütemeket ír alá, mellé, vagy épp fölé, hogy néha elfelejtem tőlük, hol is vagyok épp. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy amikor accapella énekel, abban is akkora a lendület, hogy táncolni lehet rá. Az egyik olyan koncert az övé volt a 2011-es OFF Fesztiválon, amire nagyon büszke vagyok, hogy véletlen elmentünk.

Jamie XX – All Under One Roof Raving

Nyilván nem túl különleges dolog, hogy Jamie megint egy igen nagy számmal jött ki, de az, ahogy rendre beleássa magát a brit földalatti elektronikus zenébe, majd elkészíti stílustanulmányait, vagy épp ezeket vegyíti, az továbbra is említésre méltó. Utoljára 2012 májusában volt hozzá szerencsém, akkor épp technóban turkált, amit a tengerparton nem is egészen értettem, de elég hideg lett hozzá.

Seinabo Sey – Younger (Kygo Remix)

Az eredeti dalt valamikor év elején hallottam először, majd kezdtem is játszani, mert amikor megszólalt, meg kellett állnom a munkában, hogy Úristen, ki ez, és mit énekel itt.. Aztán jött az év legteátrálisabb fokozása, ami önmagában elvinne a hátán egy C kategóriás egészestés Cleopatra filmet csatajelenettel együtt. Készült belőle néhány remix már, de eddig Kygo vezet, elfogultság ide, vagy oda.

Grimes – Go (feat. Blood Diamonds)

Grimes nekem azon kevesek egyike, akik a witch house hullám oldalvizén indultak, de attól mindvégig távolmaradva szépen megmaradtak, míg a többiekkel szépen elterült és unalmassá vált az a bizonyos hullám. 2012-ben egy hónapon belül kétszer volt hozzá szerencsém, és mindkét alkalommal bebizonyította, milyen jól előadó élőben is, ahogy minden alkalommal újra és újra rakta össze a dalait; mindemellett pedig megmaradt őszintének és hitelesnek annak ellenére, milyen magasra jutott.

+1 ami nincs fent Spotify-on, de elég jól sikerült a héten:

Haim – My Song 5 feat. A$AP Ferg

Van az a listám minden évben, amire néhány must see előadó kerül; ezen vannak rendszeres visszatérők, és vannak múló hősök, akikről pár év múlva fogalmam sem lesz már, hogy kicsodák. A tavalyi és az ide listán is ott van a Haim, de egyelőre nem látom a pipát a nevük mellett. Vagy odakerül, vagy maradnak rajta jövőre, de az is lehet, hogy kiesnek. Mindenesetre ha ilyen dalokkal jönnek, maradhatnak még felőlem.