keresés menü

Itt a művészetkedvelők Tindere, ami megizzaszthatja a galériákat

Balra húzod = NEM,
Jobbra rántod = IGEN.

Ezt a felállást a tinderezők jól ismerik, és már rajtuk kívül is elég sokan, kézenfekvő volt hát, hogy ezt még sokan sokféleképpen fogják alkalmazni mobilalkalmazásban. Na de hogy pont a kortárs képzőművészet szolgálatába állítsák a szimpátia kifejezésének ezt az szimpla, ujjazós módszerét, arra valószínűleg csak kevesen tippeltek.

Pedig a svájci fejlesztésű wydr app épp ezt kínálja. Plusz azt, hogy a nekünk tetsző alkotásokat, amikre ráhúztuk a lájkot, azzal a lendülettel meg is vásárolhassuk online, és nemsokára kiakaszthassuk a szobánk falára.

Az alkalmazás ezzel kikerüli a galériák és kurátorok nem mindenkinek való világát, és ezt érzik a kitalálók is, hiszen úgy fogalmaznak:

“a galériák az 1 százaléknak szólnak, a wydr meg a 99-nek.”

Igaz, lehet belekötni, ha nagyon akarunk: ahány telefon, az árnyalatoknak annyi mutációját fogja mutatni az app, az egyes művek színhelyességét tehát meg se próbáljunk számon kérni rajta, arról nem beszélve, hogy egészen más a maga fizikai valójában letaglózódni egy kép által.

De hát a wydr-nek nem is az a célja, hogy kiváltsa mindezt, csupán leegyszerűsít egy folyamatot. Segít gyorsan nekünk rokonszenves festményt, rajzot, grafikát találni az otthonunkba vagy az irodánkba. És ezt jól csinálja, mert az emberek tényleg jönnek, regisztrálnak és vásárolnak, nem is kevésért, az átlagos bevásárlókosár-összeg állítólag 430 dollár (123 ezer forint), ötszámjegyű a júzerek száma a január óta éles appban, és hetente több mint száz új alkotást töltenek fel az alkotók, akiknek nem derogál, hogy megkerüljék a művészvilág hagyományos útjait.

A wydr egyébként weben is létezik.