keresés menü

Régen jókívánság volt, ma aljas trollkodás lenne: viktoriánus karácsonyi képeslapok

Számunkra, akik a giccsességig szent és szeretetközpontú karácsony ideája mellett szocializálódtunk, sokszorosan meglepő lehet ez a karácsonyi képeslap-gyűjtemény a tizenkilencedik századból. Holdfénynél táncoló rovarok, halott madarak és mindenféle para figurák jönnek a szunnyadó kisjézus és a kölyökorcájú angyalok helyett.

Mindez egy kultúrtörténeti egybeesés eredménye.

A tizenkilencedik század elejének Angliájában még nem számított mainstream ünnepnek a karácsony, sokkal jobban megvoltak még a profán, népi kultúrában, hiedelmekben gyökerező elemei. Az ünnep elterjedése a század második felében pedig egybeesett a viktoriánus korral, ami meg különösen kedvelte, nem csak a halott állatok, hanem a halott emberek ábrázolását is.

Míg ma egy halott állat képe legalább olyan rettenetet kelt bennünk, mint egy emberé, addig a viktoriánus korban a megölt ökörszem és vörösbegy jó szerencsét jelentettek. Így logikusan velük is kívánták ezt egymásnak az emberek.

A karácsonyi képeslapok Angliában az 1840-es években kezdtek elterjedni, az 1880-as évtizedben gyártott 11,5 millió képeslapok között pedig bizony olyanok voltak, mint amik itt is láthatóak.

(innen és innen)