keresés menü

Megőrülsz: létezik Van Gogh akciófigura, és igen, le lehet venni a fülét

Játszva tanulni: nincs annál jobb. A művészet pedig szórakoztató is bír lenni, hahó! Ezt látszik igazolni a fröccsöntött figura a posztimpresszionizmus nagy karakteréről, akit csak halála után ismert el az utókor.

Vajon melyik komor szemüvegű művészettörténész gondolta volna, hogy Van Gogh-ot egyszer majd úgy hozzák közel az emberekhez, hogy polcon elhelyezhető kabala lesz belőle? Sőt, olyan kabala, aminek

éppúgy el lehet távolítani a fülét, mint ahogy a festő tette a sajátjával?

Mozgó illusztráción:

Persze ha Van Gogh életével helyezzük kontextusba, egyszerre nyomasztóan bizarr is ennek a kis játékszernek a megléte, azaz játékossága, hiszen a művész közismerten az egyik legsanyarúbb sorsú alakja volt a festészetnek, aki inkább élt kenyéren, kávén és dohányon, hogy a pénzét festékre költhesse, volt, hogy kilenc hónap alatt csak hatszor evett meleget, mindezen túl súlyos mentális zavarokkal küzdött (a bipoláris depressziótól a skizofréniáig sok tipp felmerült), aminek az abszintre rácsúszás, az álmatlanság és a túlhajszoltság sem tett jót. Végül revolverrel lőtte szíven magát.

A figurának Kickstarter-kampánya is van, sőt, már most összejött a megcélott összeg, tehát biztosan lesz sorozatgyártás a plasztik Van Gogh-ból.